Topdrukte

Michelle heeft een pakketafhaalpunt aan huis: 'Het is gekkenhuis'

·Aangepast:
© EditieNLMichelle heeft een pakketafhaalpunt aan huis: 'Het is gekkenhuis'
RTL

De periode voorafgaand aan kerst is voor pakketbezorgers nooit een rustige tijd, maar dit jaar spant de kroon. Door de harde lockdown bestellen heel veel mensen hun cadeautjes online en sinds vandaag zijn er ook nog eens honderden pakketpunten gesloten. "Het is nog drukker dan na Black Friday."

Niet alleen pakketbezorgers, maar ook Michelle Hoetmer heeft het druk. Zij heeft thuis – in de Bijlmer in Amsterdam – een officieel afhaalpunt voor pakketjes van DHL en Homerr. "Ik heb nu een paar honderd pakketjes in huis liggen. Veel mensen in deze buurt werken in de beveiliging of in de zorg. Zij zijn niet vaak thuis en werken op onregelmatige tijden", zegt ze tegen EditieNL.

Loeidruk

Op dit moment is het een gekkenhuis, zegt Michelle. "Het is loeidruk, nog erger dan na Black Friday, en toen moest ik al met een polsstok over de pakketjes heen springen. Toen ik hier net mee begon had ik twee postzakjes per week, maar toen kwam corona. Ik wist niet wat ik meemaakte."

Honderden winkels met pakketpunten sluiten maandag de deuren
Lees ook

Honderden winkels met pakketpunten sluiten maandag de deuren

Ook pakketjes van bedrijven komen bij haar binnen, omdat sommige panden zijn gesloten vanwege thuiswerkend personeel. "En een ander pakketpunt hier in de buurt heeft het zo druk dat ze soms hun postzakken bij mij neerzetten."

Er staat geregeld een rij voor het huis van Michelle© EditieNL
Er staat geregeld een rij voor het huis van Michelle

Inmiddels kennen veel mensen Michelle. "Ik ben een soort beroemdheid in de wijk. Iedereen groet mij, vaak weet ik niet eens wie de ander is."

Goodiebags

Soms mensen komen ook langs voor een praatje, omdat ze eenzaam zijn. "Ik geef iedereen in deze tijd een goodiebag: een tasje met een mondkapje en een handgeschreven kerstkaart. Daar heb ik er nu al 1000 van weggegeven. Er liggen er nog 500."

"Oh, en ik heb trouwens ook een printer, een schaar en inpakmateriaal", gaat ze verder. "Dus mensen kunnen daarvoor ook bij mij terecht. Eigenlijk functioneer ik als een postkantoor. Maar ik vind het zelf heel leuk hoor."

Anouar Mazouji is nu anderhalf jaar pakketbezorger bij bezorgbedrijf Red je Pakketje. Ook hij heeft het nu heel druk. "Het bedrijf is gegroeid, er is corona en nu ook nog een lockdown. Heel veel te doen dus", zegt hij tegen EditieNL.

Bezorgen bij de buren

Elke dag moet zijn bezorgbus leeg. "Ik wil niets mee terug nemen naar het distributiecentrum. Als mensen niet opendoen probeer ik het bij de buren. Maar sommige mensen nemen geen pakketjes aan. Dan probeer ik het altijd nog bij andere buren. Als die het ook niet willen, ga ik naar iemand anders in de straat. Ik ga net zo lang door tot ik het pakketje kwijt ben."

Het zou hem veel tijd schelen als meer mensen bereid zijn pakketjes voor de buren aan te nemen. "Ik krijg per pakketje vijf minuten om het af te leveren. Dat is op zich genoeg, maar niet als ik heel vaak moet aanbellen en wachten. Ik loop ook vertraging op als ik een adres niet kan vinden."

Presentje

Hoewel uit een oproep van EditieNL bleek dat veel mensen hun pakketbezorgers een presentje geven, heeft Anouar nog niks ontvangen. "Toen het buiten zo warm was kreeg ik nog weleens een ijsje of blikje cola. Een kopje koffie op de route zou nu lekker zijn. Maar de meeste mensen staan er niet bij stil hoe koud het is."

Lees meer over
PostEditie NL Link in bio