Demonstratie Museumplein

Politiepaard mishandeld: 'Goed getraind maar heeft wel impact'

·Aangepast:
© EditieNLPolitiepaard mishandeld: 'Goed getraind maar heeft wel impact'
RTL

Afgelopen zondag moest de politie paarden inzetten om rellende demonstranten van het Museumplein te verwijderen. Daarbij is een politiepaard zwaar mishandeld met een ploertendoder. Wat doet zo'n heftige gebeurtenis met een paard?

De politie is op dit moment bezig met onderzoek naar de opgepakte verdachte die afgelopen zondag tijdens de rellen op het Museumplein in Amsterdam een paard met een ploertendoder – een wapenstok met een loden kop erop – heeft mishandeld. Het paard maakte deel uit van de politie te paard die de demonstranten van het Museumplein moest verwijderen.

Training

Normaliter ervaart een politiepaard nauwelijks tot geen stress als het in aanraking komen met demonstraties, vertelt Marianne Sloet, hoogleraar interne diergeneeskunde. "Er gaat namelijk jaren van selectie en training aan vooraf. Die selectie is zo precies, In een politiestal met ongeveer veertig paarden zullen er maar zes daadwerkelijk ingezet worden bij demonstraties.

Politiepaard trapt fietser in gezicht in Den Haag
Lees ook

Politiepaard trapt fietser in gezicht in Den Haag

Maar een mishandeling is wel een ander verhaal. "Zo’n mishandeling is een bizarre uitwas. Dat heeft wel degelijk impact. In het uiterste geval kan zo’n paard niet meer ingezet worden."

Orde en rust

Toch vindt ze het goed dat de politie paarden inzet. "Ze zijn belangrijk om de orde en rust te bewaren. Paarden dwingen respect af, maar je zorgt er ook voor dat je als politie toegankelijker bent door de knuffelbaarheid van de dieren."

120 politiepaarden

Bij de bereden politie, oftewel de politie te paard, werken ongeveer 120 paarden. Ze worden ingezet bij surveillance, acties van de ME – en dus bijvoorbeeld bij rellen – en bij officiële gelegenheden waarbij ze in een tenue deel uitmaken van de stoet.

Politiepaarden moeten aan allerlei eisen voldoen. Zo moet het paard vanaf het begin van de nek gemeten minimaal 1.65 meter groot zijn. Het liefst zijn ze tussen de vijf en tien jaar oud. De voorkeur ligt op een ruin, een gecastreerd mannetjespaard.

Gepensioneerde paarden

IJsbrand Muller verzorgt gepensioneerde politiepaarden bij Paardenkamp Soest. "We hebben hier paarden die heftige dingen hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld Eric, die tijdens voetbalrellen met klinkers werd bekogeld."

Ook de 33-jarige Fortuin heeft intensief werk verricht. "Hij heeft van alles meegemaakt, van voetbalrellen tot het huwelijk van Alexander en Máxima."

Ondanks dat ze veel hebben meegemaakt, zijn de politiepaarden niet schuw. "Ze zijn ontzettend goed getraind en verzorgd bij de politie. Daardoor hebben ze ook na hun pensioen nog kwaliteit van leven. Het is niet zo dat het uitgewerkte, kapotte paarden zijn. Ze zijn makkelijker in de omgang dan normale paarden."

Ook zijn ze gewend om hun mannetje te staan. "Als ze bijvoorbeeld het hek blokkeren en je wil ze even wegduwen, is dat niet te doen", vertelt Muller.

Lees meer over
PaardPolitieEditie NL Link in bio