Een persoon gewond

Protestboer rijdt in Groningen met tractor in op politiepaard

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPProtestboer rijdt in Groningen met tractor in op politiepaard
RTL

Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen zou één van de demonstranten met een tractor ingereden zijn op een politiepaard. De politie meldt dat de persoon is aangehouden.

Eerder op de dag raakte een demonstrant gewond. Hij was met andere boeren het provinciehuis binnengedrongen en kreeg van een agent een klap met een wapenstok. "Hij is daarvoor behandeld door ambulancepersoneel", schrijft de politie op Twitter. De boeren forceerden de deur van het gebouw door er op in te rijden met een tractor.

Mobiele Eenheid

Het openbreken van de deur van het provinciehuis in Groningen ging volgens de politie 'te ver'. Om de demonstratie verder ordelijk te laten verlopen werd de hulp van de Mobiele Eenheid ingeroepen. Zij konden niet voorkomen dat een van de boeren inreed op het politiepaard.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Vandaag stond de binnenstad van Groningen in het teken van het boerenprotest. Ook in andere delen van het land gaven boeren vandaag gehoor aan een oproep van Landbouworganisatie LTO Noord om te protesteren bij provinciehuizen. Maandagavond riep de organisatie op de boeren weer naar huis te gaan.

'Kleine groep mag het niet verpesten'

Op Twitter laat LTO weten de inval in Groningen af te keuren. Ze stellen dat een 'kleine groep het niet mag verpesten voor het collectief'.

De lobbyclub wil de beleidsregels vanuit de provincie over stikstof van tafel. De boeren vinden dat ze oneerlijk worden behandeld in de discussie over de noodzaak tot het terugdringen van de uitstoot van stikstof.

Protesterende boeren dringen provinciehuis Groningen binnen, ME aanwezig
Lees ook

Protesterende boeren dringen provinciehuis Groningen binnen, ME aanwezig

Minister Carola Schouten van Landbouw noemde het geweld dat protesterende boeren in Groningen gebruikten onacceptabel'. Boeren hebben volgens haar het recht om te demonstreren maar dan moeten zij zich wel aan de wet houden.

Begrip voor zorgen

"Geweld kan nooit een oplossing zijn. We moeten met elkaar in gesprek blijven", zei de bewindsvrouw. Schouten laat weten dat ze 'alle begrip' heeft voor de zorgen van boeren.

De Raad van State dwong de overheid eerder dit jaar tot een veel strenger beleid om de neerslag van stikstof in kwetsbare natuurgebieden tegen te gaan. Met name veehouders vrezen dat daardoor het ondernemen hen straks onmogelijk wordt gemaakt.

Biodiversiteit verdwijnt door stikstof

Van de stikstof die neerslaat in de 160 beschermde natuurgebieden (Natura-2000) in Nederland, is ruim 40 procent afkomstig uit de landbouwsector. Door het neerslaan van de stikstof in die gebieden, verdwijnt de biodiversiteit en het uitsterven van plantensoorten. Het herstel hiervan zal niet binnen 50 jaar plaatsvinden.

Daarom komen de onderzoekers met aanbevelingen voor de landbouwsector. Zo moeten boeren fors investeren in technieken die de uitstoot van stikstof beperken, moeten boerderijen bij natuurgebieden saneren en ook de veestapel moet krimpen. Alleen bij een combinatie van deze maatregelen wordt volgens onderzoekers de stikstofuitstoot beperkt.

Bekijk hier hoe de boeren het provinciehuis van Groningen bestormen

Drenthe, Overijssel, Gelderland en Friesland hebben al bekendgemaakt de stikstofregels in te trekken. Groningen doet dat niet.

Tijdens het protest liet een woordvoerder van het college wel weten dat de Groningse stikstofmaatregelen niet zwaarder zullen zijn dan die door de landelijke overheid zijn vastgesteld.

Presentator Daphne Lammers legt uit wat de gevolgen zijn van het stikstofoverschot.
Lees meer over
LTO NederlandBoerenprotestBoerenStikstofvervuilingGroningen