Minder beweging

Kinderen onwel door conditietest: 'Minder fit door lockdown'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLKinderen onwel door conditietest: 'Minder fit door lockdown'
RTL

Een gymles op een basisschool in Laren ging gisteren mis toen drie leerlingen onwel werden. Volgens de directeur kwam het door een te intensieve conditietest. Dit soort testen zijn gebruikelijk tijdens de gymles, maar zijn ze nog wel te doen na al dat thuiszitten tijdens de lockdown?

Gymleraar Wouter Kalverda van het Alberdingk Thijm College in Hilversum vindt het raar om in deze periode een conditietest te doen met kinderen. "Je moet er natuurlijk van uitgaan dat de conditie achteruit is gegaan als ze na al die tijd terugkomen op school", zegt hij tegen EditieNL.

Onderzoek

Dat blijkt ook uit een onderzoek van kinderartsen van het Maastricht UMC+. Kinderen eten in de coronacrisis meer ongezonde tussendoortjes, zijn aangekomen in gewicht en bewegen minder. In september vorig jaar was 75 procent van de kinderen minder gaan bewegen. Twintig procent was aangekomen.

Eindelijk weer op school: 'Praat met kinderen, leren is even minder belangrijk'
Lees ook

Eindelijk weer op school: 'Praat met kinderen, leren is even minder belangrijk'

Op de school waar Wouter lesgeeft doen de kinderen twee keer per jaar een conditietest. "We hebben de coopertest, waarin je twaalf minuten lang rondjes moet lopen. Hoe meer rondjes je loopt en hoe stabieler je tijd per ronde is, hoe beter je conditie."

Piepjestest

Dan heb je ook de piepjestest, waarbij je vóór de volgende piep aan de andere kant van de gymzaal moet zijn. De piepjes klinken steeds sneller achter elkaar, waardoor je steeds sneller moet lopen."

Maar volgens Wouter zeggen die testen niet zoveel, omdat niet ieder kind dezelfde conditie heeft. "Het gaat erom dat je stabiel je rondjes of afstanden loopt", zegt hij. Een kind een score geven kan bovendien demotiverend werken. "Als het kind het niet goed doet, kan dat ervoor zorgen het een blijvende hekel houdt aan de gymles. Dat wil je ook niet."

Conditie achteruit

Want zo'n test is hoe dan ook pittig, zegt ook inspanningsfysioloog Maria Hopman van het RadboudUMC. "Bij zo'n conditietest wordt je uithoudingsvermogen tot het uiterste gedreven", zegt ze. Die conditie is volgens haar inderdaad achteruitgegaan door de lockdown. "Kinderen hebben lange tijd niet naar school gefietst en veel van hun sporten zijn niet doorgegaan. Conditie gaat heel snel achteruit als je niet beweegt."

Het is dan ook niet gek dat je je niet lekker voelt als je na een tijd minder intensief bewegen zo'n fitheidstest aflegt. "Dat past in het plaatje dat we tijdens de coronacrisis een flink deel van onze fitheid hebben ingeleverd. Het kan ook een combinatie zijn van andere factoren: misschien hebben ze iets te weinig gegeten vooraf of was de temperatuur in de sportruimte te hoog", zegt Hopman.

Trainen

Kwaad kan het volgens de inspanningsfysioloog niet om zo'n test te doen. "Het is geen reden om te zeggen: laat kinderen geen conditietest meer doen na de lockdown. Het is absoluut niet schadelijk. Het is juist goed om dat uithoudingsvermogen weer uit te dagen en te trainen. Conditie krijg je niet zomaar terug, daar moet je echt iets voor doen."

Lees meer over
SportGezondheidBasisonderwijsEditie NL Link in bioLaren