Politiehonden mishandeld: 'Zet dieren niet in als geweldsmiddel'
Politiehonden in opleiding worden nog steeds mishandeld met trappen, stokslagen en stroomapparatuur, zo blijkt uit onderzoek van Zembla. Is het überhaupt nog wel van deze tijd om dieren als geweldsmiddel in te zetten voor de politie?
Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren kan er kort over zijn: hij vindt niet dat we dieren anno 2021 nog op die manier kunnen gebruiken. "Dat is iets van de negentiende en twintigste eeuw", zegt hij tegen EditieNL.
Gevaarlijk
"Als honden worden ingezet om een arrestant te pakken, worden zij als wapen beschouwd. Dat leidt tot zeer gevaarlijke situaties. Zo'n dier zit boordevol adrenaline en is niet meer tembaar. De hond is dan geen gericht wapen meer, maar een nietsontziend wapen. In veel gevallen stopt een hond niet met bijten of laat-ie niet meer los."
Niet alleen voor de arrestant is dat gevaarlijk. "Er moet in sommige gevallen een verwurgingstang aan te pas komen die de hond naar adem laat happen om 'm rustig te krijgen. Dan wordt er dus alwéér geweld toegepast. De politie zegt dat de inzet van honden zeer gericht en efficiënt is, maar dat is het niet."
Paarden
Ook de inzet van paarden vindt hij niet meer van deze tijd. "Paarden zijn van nature vluchtdieren, maar worden ingezet tijdens rellen om de massa af te schrikken of uit elkaar te drijven. Het is voor een paard extreem onnatuurlijk om in zo'n situatie gebracht te worden. Als zo'n dier op hol slaat weet je niet wat-ie doet."
'Nuttige middelen'
Volgens politiewetenschapper Jaap Timmer van de VU kunnen dieren voor de politie nuttige middelen zijn. "Paarden worden allereerst ingezet om te surveilleren. Als agent heb je zo een beter overzicht en je bent snel verplaatsbaar. Paarden trekken de aandacht en wekken sympathie. Tijdens de rellen in januari zijn ook paarden ingezet met het doel om menigtes uit elkaar te drijven en te laten bewegen. Dat was geen geweldsmiddel."
Honden zijn bij verstoringen van de openbare orde zeer geschikt, zegt Timmer. "Ze hebben een afschrikwekkende werking. Maar ze worden ook ingezet om arrestanten aan te houden die bijvoorbeeld wapens in bezit hebben of eerder gewelddadig zijn gebleken."
Gepast geweldsmiddel
De politie doet dat volgens hem niet zomaar. "Het geweldsmiddel moet in balans zijn met het gepleegde misdrijf. Als de politie geweld inzet moet het subsidiair zijn: het doel moet bereikt worden met het minst indringende middel. Zo worden nooit meteen honden en paarden ingezet. Het gaat in gepaste volgorde: eerst de ME te voet, dan de ME met honden en pas later de politie te paard. Daarna volgen de waterkanonnen en het traangas."
Wassenberg wil dat de politie met alternatieven komt. "Ik wil weten of ze daar al naar kijken. Ik weiger te geloven dat we in 2021 nog steeds met dit soort middeleeuwse middelen moeten werken."