Klappen en stroomstoten: politiehonden bij training mishandeld
Bij particuliere verenigingen die verantwoordelijk zijn voor het trainen van politiehonden worden die nog altijd mishandeld, zo verklaren klokkenluiders binnen een overkoepelende organisatie. De dieren worden onder meer geschopt, geslagen en behandeld met stroomapparatuur.
De klokkenluiders uit de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV), waaronder de verenigingen vallen, doen hun verhaal tegen Zembla.
Stok en slipketting
Het tv-programma heeft recente beelden van een mishandeling bij een Brabantse KNPV-vereniging. Daarop is te zien hoe honden worden geslagen met een stok en een slipketting. Ook loopt een trainer naast een hond met een veedrijver, een apparaat waarmee elektrische schokken kunnen worden uitgedeeld.
Het is niet voor het eerst dat de praktijken aan het licht komen. In 2018 onthulde het tv-programma Rambam dat honden mishandeld werden bij KNPV-verenigingen, waar de politie bijna al zijn honden laat opleiden. Een jaar later deed tv-programma Undercover in Nederland hetzelfde, waarna minister Ferd Grapperhaus sprak van incidenten.
Geen incidenten
Volgens de klokkenluiders zijn het bepaald geen incidenten en zouden veel KNPV-trainers nog steeds geweld gebruiken bij het opleiden van de honden.
De voorzitter van de Brabantse vereniging waar de beelden zijn gemaakt, erkent de mishandelingen zelfs. De methoden zouden volgens hem nodig zijn "omdat je de honden anders niet de baas kunt", zo zegt hij tegen Zembla. Volgens hem is de politie op de hoogte, want als die komt kijken om een hond op te kopen vinden de mishandelingen ook plaats.
Wil Blaas, voorzitter van het landelijke hoofdbestuur van de KNVP, zegt dat er sinds zijn aantreden in augustus 2020 geen meldingen van mishandeling zijn geweest, maar dat wil ook volgens hem niet zeggen dat er geen sprake van is. Naar de vereniging in Brabant zegt de organisatie onderzoek te doen.
Banden met politie
Ook melden de klokkenluiders dat de politie en de verenigingen zijn verweven met elkaar. Hondengeleiders van de politie zouden ook bij de verenigingen honden trainen en soms bestuursfuncties verkleden. In een reactie zegt de Nationale Politie dat het agenten vrij staat om lid te zijn van een vereniging en dat er geen sprake is van een formele relatie.
Vanaf 1 juli van dit jaar is het verboden om stroomapparaten te gebruiken bij honden, maar voor politie en Defensie wordt een uitzondering gemaakt in het geval van honden die al met behulp van stroomstoten getraind zijn. Volgens minister Schouten is "het niet altijd mogelijk om met stroom opgeleide honden in te zetten zonder het gebruik van stroom".