Overlast

Heerenveen opent jacht op treurspreeuw: 'Recept voor ellende'

·Aangepast:
Heerenveen opent jacht op treurspreeuw: 'Recept voor ellende'
RTL

In het Friese Heerenveen vliegen twee treurspreeuwen rond. Dit is een vogelsoort die in Nederland niet voorkomt. De jacht naar de spreeuwen is geopend , maar waarom moeten ze zo nodig gevangen worden?

Ecoloog Johannes Fokkens probeert de treurspreeuwen te vangen. Hij lokt ze in zijn val met eten. "Aardbeien, hondenbrokken, ananas, blauwe bessen en appel, dat eten ze zoal. Het zijn exoten en die houden van exotisch voedsel", vertelt hij aan EditieNL.

Slimme vogel

Fokkens doet hard zijn best om de vogels te vangen maar merkt dat dit niet zo makkelijk is als het lijkt. Hij heeft een heel kooiensysteem opgezet. "Anders moet ik met netten aan de slag."

De vogels zijn het gewend om bij mensen in de buurt te zijn. Ze komen gerust op twee meter afstand zitten. Toch is het volgens Fokkens erg lastig om ze te pakken te krijgen. "Ze vliegen steeds weg." Ook zijn de vogels erg intelligent, wat het vangen nog moeilijker maakt. "De treurspreeuw is een van de slimste vogels ter wereld."

'Uitgestorven' vogel duikt na 170 jaar weer op: 'Tranen van geluk'
Lees ook

'Uitgestorven' vogel duikt na 170 jaar weer op: 'Tranen van geluk'

Tijdens het zoeken gaat Fokkens vooral op het geluid af. "Hun zang klinkt heel tropisch, alsof je in de tropen bent." De vogels zitten graag hoog. Bijvoorbeeld in dakgoten, op het dak of in bomen. "Ze komen alleen naar beneden om te eten. Dan gaan ze snel weer naar boven om gevaar in de gaten te houden."

Invasieve exoot

Maar waarom is het noodzakelijk om de vogels te vangen? Volgens Wilfred Reinhold van Stichting Platform Stop Invasieve Exoten hoort de vogel nu eenmaal niet thuis in de Nederlandse natuur. In de EU is er een verordening tegen invasieve exoten.

"Dat betekent dat hij weg moet als zo’n vogel in een EU-lidstaat gesignaleerd wordt." Als invasieve exoten zich voortplanten vormen ze een gevaar voor de inheemse soorten. "De treurspreeuw eet eieren en kuikens van inheemse vogels. En hij kan ziektes verspreiden", vertelt Reinhold aan EditieNL.

Ook plant de treurspreeuw zich snel voort. "Hij kan meerdere broedsels per jaar hebben en zo’n vier jaar oud worden. Na een jaar gaat hij al broeden. Als je hem zijn gang laat gaan is dat een recept voor ellende."

Niet wachten

De treurspreeuw komt oorspronkelijk voor in India. Hij werd door mensen naar Nederland gehaald om als huisdier gehouden te worden. "De vogel werd verhandeld, maar tegenwoordig mag dat niet meer. Ze zijn dus losgelaten of ontsnapt." De vogel kan goed overleven in Nederland. "In India komt hij tot op 3000 meter hoogte voor en daar is het ook behoorlijk koud."

Dit is niet de eerste keer dat er in Nederland invasieve exoten moesten worden verwijderd. Eerder gebeurde dit met de huiskraai. "Die was in Hoek van Holland gekomen per boot. Dat begon met een paartje en in korte tijd waren het er dertig."

De overheid heeft ervoor gekozen om ze weg te laten halen toen de dieren Den Haag bereikten. "In Hoek van Holland kan je ze nog bestrijden maar als ze in een grote stad terechtkomen wordt dit een stuk lastiger. Het kostte 30.000 euro om dertig van die vogels te laten verwijderen, dat is nogal veel geld."

Reinhold is dus erg blij met de aanpak van de treurspreeuw. "Als je wacht worden het probleem en de kosten alleen maar groter. Als ze de kans krijgen om voort te planten worden het er steeds meer en gaan ze zich verder over Nederland verspreiden. Ook kunnen ze in Duitsland en België voor problemen gaan zorgen."

Nieuw thuis

Mocht het Fokkens lukken om de vogels te vangen, dan brengt hij ze naar een geschikt verblijf. "Ik neem ze mee naar een opvang die gecertificeerd is om deze invasieve exoten te mogen houden. Ze krijgen dan een goed huis met veel ruimte en ze zullen goed verzorgd worden."

Lees meer over
VogelEditie NL Link in bioHeerenveen