Mooi weer

Zonnige dagen zorgen voor zooi in parken: 'Ruim je afval op'

Door EditieNL··Aangepast:
© Gemeente TilburgZonnige dagen zorgen voor zooi in parken: 'Ruim je afval op'
RTL

Het is de warmste 31 maart ooit, dus is het niet gek dat mensen massaal een plekje in het park opzoeken. Gisteren was dat ook al zo. Niet alleen zorgde dat voor grote drukte, waardoor parken werden afgesloten, maar ook werd op meerdere plekken een behoorlijke rotzooi achtergelaten. Een doorn in het oog van gemeenten en van vrijwilligers die zwerfafval rapen.

Op social media doken foto's en filmpjes op van plekken waar het gisteravond een rommeltje was. Zo was het een zootje in Park Valkenberg in Breda en hadden de vrijwilligers van het Spoorpark in Tilburg het tot in de avond druk met opruimen. Gemeenten riepen vandaag extra op om afval weg te gooien en niet rond te laten slingeren.

Extra zakken

"Het Valkenbergpark en andere natuurgebieden in Breda hebben een grote aantrekkingskracht met dit mooie weer", zegt een woordvoerder van de gemeente Breda. "We zijn ook blij dat we dit groen in de stad te bieden hebben. Maar die plekken kunnen alleen zo fijn blijven als iedereen zijn eigen rommel opruimt."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Er staan al zestig afvalbakken in het park, waar nu nog extra bakken bij zijn geplaatst. Ook zijn er veertig extra zakken opgehangen en worden extra mensen ingezet om alles op te ruimen. "De afvalbakken worden iedere dag geleegd. We willen iedereen oproepen om de rommel daarin te gooien." Het is volgens de gemeente 'een kleine moeite' om je afval mee naar huis te nemen en het daar weg te gooien als afvalbakken toch vol zijn.

Parken dicht vanwege drukte, bezoekers kunnen coronaregels niet naleven
Lees ook

Parken dicht vanwege drukte, bezoekers kunnen coronaregels niet naleven

Ook de gemeente Tilburg en de gemeente Rotterdam hebben extra afvalbakken neergezet. "Daarnaast willen we graag meegeven dat het gedrag van de parkbezoekers ook een belangrijke rol speelt", zegt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam.

Zwerfafval opruimen

Toch zijn er ook mensen die hun afval wél weggooien, of zelfs als vrijwilliger aan het werk gaan om zwerfafval op te ruimen. Jos Korthout is vrijwilliger bij Schone Rivieren en raapt vijf dagen in de week zwerfafval op. De beelden van de rommelige parken vindt hij verschrikkelijk. "Ik heb me altijd geërgerd aan zwerfafval, waar ik ook kom. Ik raap het op en in de eerstvolgende bak gooi ik het weg."

Jos Korthout© EditieNL
Jos Korthout

"Als het even mooi weer is, dan komen mensen massaal buiten en laten ze sporen na", vertelt Korthout aan EditieNL. "En die gevolgen zijn echt verschrikkelijk. Als het 8 graden is, dan liggen de eerste bierdoppen hier al op de strandjes."

Grote stukken zijn makkelijk op te ruimen, maar met kleiner afval kan Jos uren bezig zijn om een vierkante meter goed schoon te krijgen. "Vorig jaar maart is er een confettikanon afgegaan en ik heb het nog steeds niet allemaal opgeruimd. De snippers zitten in het hoge gras en daar kom je niet bij, dan is het vastgevroren, dan is het hoogwater, en als het hoogwater zakt dan zie je ze weer schitteren. Na een jaar zie je dus nog steeds de resten."

Effect op de natuur

Jos wil mensen graag bewust maken van wat voor effect dat afval op de natuur heeft. "Mensen hebben geen idee wat ze aanrichten in de natuur voor een beetje lol." Als plastic bijvoorbeeld in rivieren of in de zee terecht komt, kan dat grote schade aanrichten bij dieren. "Deze stukjes worden door dieren vaak aangezien voor voedsel. Daardoor vullen hun magen zich met plastic, maar daar halen ze geen voedingsstoffen uit en kunnen ze verhongeren."

Lees meer over
AfvalNatuur & MilieuEditie NL Link in bio