Gesloten

Parken dicht vanwege drukte, bezoekers kunnen coronaregels niet naleven

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Track 88Parken dicht vanwege drukte, bezoekers kunnen coronaregels niet naleven
RTL

Op verschillende plekken door het land worden parken gesloten vanwege de drukte. Het Vondelpark in Amsterdam, het Spoorpark in Tilburg en het stadspark in Maastricht zijn vanmiddag dicht voor bezoekers. De gemeenten doen dat om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Vanwege het mooie weer hebben veel mensen zich verzameld in de parken. Door de drukte kunnen de coronaregels niet worden nageleefd.

Eén aanhouding

In het stadspark in Maastricht bevonden zich enkele honderden mensen. Een persoon werd aangehouden wegens het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Verder werden enkele bekeuringen uitgeschreven. De politie kreeg bij de ontruiming hulp van handhavers van de gemeente.

De aanwezige zonaanbidders in Amsterdam en Maastricht kunnen blijven. Nieuwe bezoekers worden niet toegelaten, mensen mogen de parken alleen nog verlaten.

Aantal coronabesmettingen blijft snel oplopen, druk op ziekenhuizen neemt toe
Lees ook

Aantal coronabesmettingen blijft snel oplopen, druk op ziekenhuizen neemt toe

"Iedereen is het zat en buiten is beter dan binnen, maar we moeten ook blijven nadenken. Als we ons niet aan de maatregelen houden, wordt het er niet beter op", zegt viroloog Bert Niesters, hoogleraar medische microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. "Het gaat al weken de verkeerde kant op: het aantal besmettingen loopt op en het aantal ziekenhuisopnames neemt toe. We moeten met z'n allen nog even door die zure appel heen bijten."

Britse variant stuk besmettelijker

Dat het ook anders kan, blijkt wel in Duitsland. Daar zijn 134 besmettingen per 100.000 inwoners. In Nederland ligt dat aantal ruim twee keer zo hoog: bijna 295 per 100.000 inwoners.

"Ik ben het ook zat", zegt Niesters, "maar dat wil niet zeggen dat ik me niet aan de maatregelen houd. De kans om buiten besmet te raken met het coronavirus is een stuk kleiner, dat geef ik toe, maar we weten ook dat de Britse variant een stuk besmettelijker is. Het overgrote deel van het aantal besmettingen is met de Britse variant en daarom moeten we nog voorzichtiger zijn."

De afgelopen zeven dagen kwamen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 51.866 positieve coronatests binnen, het hoogste aantal sinds begin januari. Wat het instituut betreft staan 'alle wijzers in het rood'. 

De sterkste toename van het aantal besmettingen (plus 19 procent) noteerde het RIVM onder mensen van 70 tot en met 79 jaar. Thuiswonenden uit deze groep lopen het virus weer vaker op. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners ligt wel hoger in alle leeftijdscategorieën onder de 70 jaar.

Lees meer over
CoronavirusMaastrichtAmsterdamTilburg