Weekcijfers RIVM

Aantal coronabesmettingen blijft snel oplopen, druk op ziekenhuizen neemt toe

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Robin UtrechtAantal coronabesmettingen blijft snel oplopen, druk op ziekenhuizen neemt toe
RTL

Nederland koerst rap af op een aantal van 10.000 positieve coronatests per dag. Uit de jongste cijfers van het RIVM blijkt dat de afgelopen week 51.866 nieuwe besmettingen zijn geregistreerd, een stijging van 13 procent vergeleken met de week ervoor. "Alle wijzers staan in het rood", waarschuwt het RIVM.

Er wordt steeds meer getest, maar tegelijkertijd loopt ook het percentage positieve tests op. De afgelopen week lieten 552.000 mensen zich testen bij de testlocaties van de GGD, 6 procent meer dan een week eerder. Het aandeel positieve tests steeg van 8,1 naar 8,5 procent.

De toename van het aantal gevallen is mede een gevolg van het verder oprukken van de Britse variant van het coronavirus. De bestaande coronamaatregelen zijn dus niet afdoende om het aantal besmettingen de kop in te drukken. Alarmerend is het feit dat bij eerdere pieken, in oktober en december, minder strenge maatregelen van kracht waren.

Scholen vaker bron van besmetting

Scholen worden steeds vaker aangewezen als bron van besmetting. Dat komt doordat veel meer kinderen getest worden dan eerder. Het zou erop kunnen wijzen dat de rol van de scholen eerder is onderschat. Ook kan het effect toe te schrijven zijn aan de Britse variant, die zich door kinderen mogelijk makkelijker laat verspreiden. 

WHO wil toch meer onderzoek naar mogelijke ontsnapping coronavirus uit laboratorium
Lees ook

WHO wil toch meer onderzoek naar mogelijke ontsnapping coronavirus uit laboratorium

Ook de toegenomen mobiliteit wordt als oorzaak aangewezen. We trekken er meer op uit dan een tijdje geleden, blijkt uit cijfers van Google, dat onze bewegingen bijhoudt. Mede door de laatste versoepelingen, die meer ruimte gaven aan winkels en contactberoepen, zijn we méér op het werk, meer in het ov, meer in winkels en minder thuis. Ons bezoek aan de supermarkt is zelfs op het niveau van vóór corona.

Pasen in aantocht

De golven in oktober en november werden gevolgd door een schoolvakantie, waardoor we meer thuisbleven. Maar de eerstvolgende schoolvakantie is pas over ruim een maand, terwijl mensen de paasdagen vaak juist aangrijpen om de deur uit te gaan.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het stijgende aantal besmettingen zal de komende weken terug te zien zijn in het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis. De afgelopen week werden 1578 coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen, 65 meer dan de week ervoor. 317 patiënten kwamen terecht op de intensive care, ongeveer evenveel als een week eerder.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De bezetting op de ic is op dit moment hoger dan bij de eerste piek van de tweede golf in oktober, terwijl het effect van de stijging van het aantal besmettingen pas de komende weken te zien is. Gisteren zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, dat het aantal opgenomen coronapatiënten kan toenemen tot 2900. Maar hij denkt dat 'code zwart', het niveau waarop ziekenhuizen niet alle patiënten meer kunnen opnemen, buiten beeld blijft.

Lenteweer

Het aantal gevaccineerde mensen én het lenteweer kunnen daarbij een rol spelen, zei Kuipers. Maar hij wees ook op het belang van de coronamaatregelen: hoe meer versoepelingen, hoe eerder de piek wordt bereikt en hoe hoger die kan uitvallen.

Sterkste toename in categorie 70-79 jaar

De sterkste toename van het aantal besmettingen, 19 procent, was de afgelopen week onder mensen van 70 tot en met 79 jaar. Thuiswonenden uit deze groep lopen het virus weer vaker op. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners ligt wel hoger in alle leeftijdscategorieën onder de 70 jaar.

Jongeren (18-24 jaar) zijn nog steeds de groep met de meeste coronagevallen. In hun leeftijdscategorie kwam er 17 procent bij. Per 100.000 inwoners zijn 422 positieve coronatests afgenomen. In verpleeg- en verzorgingshuizen nam het aantal nieuwe coronagevallen juist af. Onder mensen boven de 80 jaar viel de stijging met 5 procent ook relatief mee. Dat is voor een deel te danken aan de vaccinaties.

Dat arme landen kampen met een gebrek aan vaccins, kan er op den duur voor zorgen dat de pandemie wereldwijd langer duurt – dus ook bij ons.
Lees meer over
RIVMCoronacrisis in NederlandCoronabesmettingenCovid-19