Zoek op

Nieuwe stijging coronabesmettingen, 224 gemeenten op hoogste risiconiveau

Door Jasper Bunskoek··Aangepast:
© ANP/RTL NieuwsNieuwe stijging coronabesmettingen, 224 gemeenten op hoogste risiconiveau
RTL

De flinke stijging van het aantal coronabesmettingen is door het hele land zichtbaar. In 237 van de 352 gemeenten zijn afgelopen week meer positieve testen gemeld dan in de week ervoor. Bekijk hier de cijfers in je eigen gemeente.

Net als tijdens de laatste golf in december komen de meldingen van positieve testen uit het hele land, blijkt uit cijfers van het RIVM. Bijna tweederde (64 procent) van de Nederlandse gemeenten zit op waarden die door het ministerie als zeer ernstig worden beschouwd.

Op de kaart hieronder is dat goed te zien. Hier zie je het aantal besmettingen per gemeente per 100.000 inwoners. Bij een waarde die hoger is dan 250 geldt voor regio's het risiconiveau zeer ernstig. De kaart kleurt steeds meer donkerrood, zoals dat eerder ook gebeurde tijdens pieken in oktober en december.

Positieve testen per gemeente 24-30 maart

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Maasdriel spant kroon

224 gemeenten vallen deze week in risiconiveau zeer ernstig en hadden dus meer dan 250 besmettingen per 100.000 inwoners. Vorige week waren dat er nog 184, de week daarvoor 125.

Met omgerekend 743 positieve testen per 100.000 inwoners in een week tijd spant de gemeente Maasdriel de kroon deze week. Ook in Reimerswaal (739) en Edam-Volendam (674) gaat het hard.

Er zijn slechts drie gemeenten waar in de afgelopen 7 dagen geen enkele positieve test gemeld is. Dat waren Ameland, Rozendaal en Vlieland.

Flinke toename grote steden

Vrijwel overal in het land nemen de besmettingen toe, toch zijn er een aantal zaken die opvallen. Zo nam het aantal besmettingen in grote steden als Rotterdam en Den Haag harder toe dan gemiddeld. Met 2.355 gemelde besmettingen was Rotterdam afgelopen week de gemeente waar in absolute zin de meeste nieuwe gevallen zijn gemeld.

Daarnaast was in tien gemeenten sprake van een verdubbeling van het aantal positieve testen ten opzichte van vorige week. Het gaat onder meer om Kapelle (van 34 naar 83), Teylingen (66 om 149) en Tholen (61 om 143).

Stijging in bijna alle veiligheidsregio's

Voor het beleid dat gemaakt wordt, is het interessant om ook naar de situatie per veiligheidsregio te kijken. In theorie zou een regio in aanmerking kunnen komen voor versoepelingen als het laagste risiconiveau waakzaam geldt. Dat betekent dat er minder dan 35 besmettingen per 100.000 inwoners per week moeten zijn. 

Op dit moment komt echter geen enkele regio in de buurt van dat risiconiveau. Sterker nog: ook het risiconiveau zorgelijk (35-100 besmettingen per 100.000 inwoners per week) wordt nergens bereikt. In 24 van de 25 regio's steeg het aantal besmettingen, alleen in Zaanstreek-Waterland zijn de cijfers lager dan vorige week.

In Twente komen ze met 193 positieve testen per 100.000 inwoners nog het dichtst in de buurt van risiconiveau zorgelijk. In Zuid-Holland-Zuid ligt het aantal besmettingen met 412 gevallen per 100.000 inwoners het hoogst.

Lees meer over
RIVMMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en SportCovid-19CoronabesmettingenCoronatest