Alleenstaande ouders

Blijven slapen op kindernachtverblijf: 'Kinderen worden hier niet gedumpt'

·Aangepast:
© EditieNLBlijven slapen op kindernachtverblijf: 'Kinderen worden hier niet gedumpt'
RTL

Je kind niet alleen overdag naar de opvang brengen maar ook in de avonduren of de nacht: het kan op steeds meer plekken. Vanaf juni bijvoorbeeld ook in het Gelderse Beuningen. Een uitkomst voor moeder Mariska, die onregelmatige uren werkt. Toch stuit het concept ook op veel kritiek.

Bij Kinderopvang Opstap in Beuningen kunnen kinderen vanaf juni vierentwintig uur per dag terecht. Dat is een uitkomst voor vaders en moeders die bijvoorbeeld in de zorg werken. "We hebben redelijk wat ouders die nachtdiensten draaien in de zorg of bij de politie. Voor hen is dit echt een uitkomst", zegt oprichtster Melissa Bossen tegen EditieNL. "Mijn compagnon is zelf alleenstaande ouder en zij merkte dat er steeds meer behoefte is aan flexibele opvang."

Honderden gedupeerde ouders toeslagenaffaire kregen onterecht afwijzing compensatie
Lees ook

Honderden gedupeerde ouders toeslagenaffaire kregen onterecht afwijzing compensatie

Kinderen kunnen in Beuningen tegen een speciaal tarief blijven slapen. Voorwaarde is dat ze niet tussen tien uur 's avonds en zes uur 's ochtends gebracht of gehaald worden, zodat de kinderen genoeg slaap krijgen. "Een kind mag bij ons blijven zolang de ouders dit nodig hebben. We letten er wel goed op dat zij een geldige reden hebben." Het kunnen (alleenstaande) ouders zijn met wisselende diensten, maar ook ouders met een huilbaby die een nacht bij willen slapen.

Meldplicht

"Als ouders hun kind vaak brengen zonder goede reden of buiten het belang van het kind, gaan we het gesprek aan. Eventueel beëindigen we dan het contract. Hierin hebben wij ook onze verantwoordelijkheid en meldplicht."

Mariska en haar dochter© EditieNL
Mariska en haar dochter

De nachtopvang is een uitkomst voor ouders zoals Mariska. Zij wil graag de kraamzorg in en zal, als dat lukt, onregelmatige uren werken. "Mijn man en ik hebben twee kinderen van twee en zes jaar oud. We hebben tot nu toe niet veel gebruik hoeven maken van kinderopvang, maar als ik straks kraamverzorgster word ben ik blij met flexibele opvang. Mijn man is mechanisch monteur en draait veel vroege diensten."

Voor ouders zoals Mariska zou de nachtopvang dan ook een uitkomst kunnen zijn. Maar online klinkt er ook veel kritiek. Zo vragen vrouwen zich af of stellen dan kinderen nemen "om ze door de opvang op te laten voeden" en zeggen ze bang te zijn dat de kinderen "straks niet meer weten waar hun thuis is".

'Kinderen worden gedumpt'

Melissa van Kinderopvang Opstap had deze discussie wel verwacht. "Als ze alleen '24/7 opvang' horen, dan denken anderen: die kinderen zijn daar altijd en worden daar gedumpt. Maar de opvang is echt voor de mensen in de zorg en alleenstaande ouders. Zo kunnen zij hun beroepen uitoefenen die we allemaal hard nodig hebben."

BOinK, brancheorganisatie voor ouders in de kinderopvang, laat aan EditieNL weten dat ze inderdaad zien dat er meer vraag is naar flexibele opvang. "Steeds meer kinderen groeien op in een eenoudergezin. Wij vinden de mooiste vorm van opvang de gastouderopvang want die ken je dan goed en je kent ook het huis. 24/7 kinderopvang komt vaak niet goed van de grond. Ouders zijn snel huiverig en ze moeten aan hoge kwaliteitseisen voldoen."

Het is volgens BOinK dan ook vaak geprobeerd. "Het is in de praktijk erg moeilijk gebleken, maar wie weet hebben de dames in Beunigen de gouden formule en werkt het wel."

Lees meer over
BOinKKinderopvangKindOuderschapEditie NL Link in bioLink in bioBeuningen (Beuningen)