Invasieve exoot

Overlast wegeten: restaurant maakt delicatessen van Japanse duizendknoop

·Aangepast:
© EditieNLOverlast wegeten: restaurant maakt delicatessen van Japanse duizendknoop
RTL

Het hoogseizoen van de Japanse duizendknoop is begonnen, en dus is de overlast van de invasieve exoot in deze tijd van het jaar het grootst. Toch weten chefkoks iets positiefs te halen uit de overlastgevende plant: ze gebruiken de soort om er allerlei gerechten van de maken. Maar helpt dit ook om de plant uit te roeien?

De Japanse duizendknoop kan voor veel overlast zorgen in deze tijd van het jaar. Zo tast hij andere planten en zelfs gebouwen aan. Daarnaast is de duizendknoop ook lastig om te bestrijden. Maar hier heeft Remco van Erp van het Rotterdamse restaurant Fermin iets op bedacht. "Ik gebruik de duizendknoop al jaren in mijn gerechten", vertelt hij aan EditieNL.

Van cake tot visgerecht

Het onkruid kan nu in het hoogseizoen 20 centimeter per dag groeien. Van de stengels van de plant zijn verschillende dingen te maken. "Zo kun je ze versappen, en dat past goed in desserts. Of je kunt het gebruiken voor cake of er siroop van maken."

Heerenveen opent jacht op treurspreeuw: 'Recept voor ellende'
Lees ook

Heerenveen opent jacht op treurspreeuw: 'Recept voor ellende'

En daar houden de mogelijkheden niet op. "Je kunt het ook bij visgerechten gebruiken. Of je kunt het pekelen, dan zet je het net als bij een augurk in het zoetzuur." De duizendknoop is een echte smaakmaker. "Het smaakt een beetje naar rabarber."

Twee vliegen in een klap

"Het is natuurlijk mooi om met zo'n plant – die een probleem vormt voor andere planten – om daar iets mee te doen", vindt Van Erp. Maar is dit daadwerkelijk de manier om van deze overlastgevende planten af te komen? Baudewijn Odé, plantenonderzoeker bij FLORON, heeft er zijn twijfels over.

"Je zou denken: je slaat twee vliegen in een klap, want je plukt planten van de overlastgevende soort weg en daar maak je iets lekkers van. Maar je moet je afvragen: zorgt het plukken en het opeten echt voor het uitroeien van de soort", vertelt hij aan EditieNL. Want om de plant te kunnen blijven eten, moet deze ergens groeien.

Baudewijn Odé, plantenonderzoeker bij FLORON© EditieNL
Baudewijn Odé, plantenonderzoeker bij FLORON

Een soortgelijke situatie kwam voor bij de Amerikaanse rivierkreeft. "Die is vanuit Noord-Amerika geïmporteerd. De indruk bestaat dat mensen die de kreeften leveren aan de supermarkt, de kreeften actief op andere plekken in ons land hebben losgelaten." En dit is volgens de onderzoeker contraproductief. "Want je wil niet dat dat soort soorten zich verder verspreiden."

Oogsten 

Dus uiteindelijk heeft het blijven oogsten en eten van invasieve exoten een negatief effect op het bestrijden van de soorten. "Je zou kunnen denken: het eten is alleen maar positief." Maar als het eten van de soort een succes wordt, zal het uiteindelijk niet meer helpen met het bestrijden ervan. "Als je aan het oogsten bent, ben je niet meteen aan het bestrijden."

Invasieve exoten op je bord

Ook van andere planten- en diersoorten die overlast geven en moeilijk te bestrijden zijn, maken we in Nederland gerechten. 

Bijvoorbeeld van de reuzenberenklauw, die andere plantensoorten verdringt en brandwonen kan veroorzaken. Daarvan eten we de wortelen.

Van het overschot aan ganzen die schade aanbrengen aan akkers van boeren, maken we ganzenvlees.

En van de afgeschoten runderen, konikpaarden en herten in de Oostvaardersplassen wordt vlees verkocht

Lees meer over
VoedselPlantEditie NL Link in bio