'Past lekker veel in': volgepropte camper gevaar op de weg
Het aantal campers in Nederland neemt flink toe. Maar hoe goed kennen mensen hun nieuwe voertuig? De Nederlandse Kampeerauto Club organiseert door het hele land weegdagen om mensen bewust te maken van het gewicht van hun camper. Want een overbeladen exemplaar kan erg gevaarlijk zijn.
De camper is populairder dan ooit. In tien jaar tijd is het aantal campers in Nederland verdubbeld tot wel 150.000 stuks. Vooral bij jongeren wint de camper aan populariteit: onder hen nam het bezit met bijna kwart toe.
Corona
Corona heeft de camperverkoop een boost gegeven. "Veel mensen die eerst op bijvoorbeeld cruisevakanties gingen, gaan nu op zoek naar een alternatief", vertelt Rosanne Vriend van de Nederlandse Kampeerauto Club aan EditieNL.
Maar weten al die nieuwe camperbezitters ook dat zij hun voertuig beter niet tot de nok vol kunnen laden? "Een camper is gebouwd op een bepaald gewicht. Als je daar overheen gaat, wordt het voertuig onveilig."
Ongelukken
Overbelading heeft bijvoorbeeld invloed op de remweg. "Die wordt langer. Sommige ongelukken blijken achteraf te wijten aan overbelading van de camper." Ook de verdeling van het gewicht is belangrijk. "Als alles achterin ligt, verlies je stuurvermogen."
Een hoop mensen staan hier volgens Vriend niet bij stil. "Het gewicht is niet iets waar iedereen aan denkt. Mensen denken: het is een grote camper, daar past veel in. Hij wordt vaak helemaal volgeladen."
Gewicht
Het gewicht van de bagage loopt snel op. Houd bijvoorbeeld rekening met de bestuurder en passagiers (à 75 kilo per persoon), een watertank van 100 kilo en een drager met elektrische fietsen van 75 kilo. Zo kom je gauw aan meer dan 500 kilo bagage. Via deze link kun je berekenen wat jouw bagage ongeveer weegt.
Weegdagen
Om mensen hiervan bewust te maken organiseert de Nederlandse Kampeerauto Club verspreid door Nederland weegdagen, waarbij de campers op de weegschaal gaan. Afgelopen zaterdag was de tweede in een reeks van zes. "De verantwoordelijkheid ligt deels bij dealers, maar ook bij de bestuurder zelf."
Beau Brantsen, rijinstructeur bij BMW Driving Experience, beaamt dat mensen niet te makkelijk moeten denken over het gewicht dat ze meenemen in de camper. "Vooral de indeling is heel belangrijk", zegt hij tegen EditieNL.
Zwaartepunt
Het is volgens hem goed om rekening te houden met het zwaartepunt. "Campers zijn eigenlijk auto's die veel groter zijn gemaakt. Het zijn uit de kluiten gewassen busjes. Het zwaartepunt ligt heel hoog, waardoor hij instabiel is."
Bovendien gaat het om een groot oppervlakte. "Campers vangen daardoor veel wind."