'Hé, hoer!' Naroeptunnel confronteert daders met straatintimidatie
'Hé homo!' of 'Lekkere kont!'. Deze uitspraken kun je sinds gisteren zomaar naar je hoofd geslingerd krijgen als je door de Willem II-passage in Tilburg loopt. Als onderdeel van een campagne rondom straatintimidatie wil de gemeente aandacht vragen voor dit thema. "Wij willen niet focussen op het slachtoffer, maar juist op de dader."
Woensdag is de campagne gestart en de naroeptunnel is daarmee een feit. Als je tussen 15.00 uur en 23.00 uur door de tunnel loopt of fietst kan je nageroepen of nagefloten worden. Woorden als 'hoer' of 'homo' komen op je af door middel van een ingebouwde geluidsinstallatie.
"Met deze tunnel hopen we bewustwording te creëren bij daders", vertelt Laurens Kleijntjens, projectleider van emancipatiecentrum Feniks, aan EditieNL. Hij werkte samen met de gemeente Tilburg aan deze campagne. "Iedereen kan wat doen aan straatintimidatie. Het is jouw verantwoordelijkheid om iets te zeggen en je uit te spreken."
Stop straatintimidatie
Voor de kreten die te horen zijn in de tunnel, is de gemeente uitgegaan van de bevindingen van Stichting Stop Straatintimidatie. "Mensen doen er snel lacherig over, maar sommige personen voelen zich niet meer veilig op straat. Als je vaker wordt nageroepen, ga je je anders gedragen of anders kleden. Wij willen een inclusieve stad zijn die voor iedereen toegankelijk is", vertelt wethouder Rolph Dols aan EditieNL.
Projectleider Kleijntjens sprak woensdag bij de opening van de tunnel verschillende vrouwen die aangaven dat ze eraan gewend zijn en zich afsluiten voor dat soort opmerkingen. "Het is genormaliseerd in onze samenleving, dat heeft ernstige gevolgen. Als dit de basis is voor onze cultuur dan is aanranding de volgende stap", benadrukt hij. "Wij willen niet focussen op het slachtoffer, maar juist op de dader."
Meldpunt
Naast de tunnel is de gemeente ook een meldpunt voor straatintimidatie gestart. "Je kunt het nu namelijk nergens melden als je nageroepen bent op straat. We hopen met een meldpunt meer inzicht te krijgen in de locaties waar intimidatie opduikt. Zo kunnen we ook beter handhaven", legt wethouder Dols uit.
Wetsvoorstel
Stichting Stop Straatintimidatie overhandigt aanstaande dinsdag een petitie aan de Tweede Kamer om straatintimidatie strafbaar te stellen. Het voorstel ligt al sinds maart 2018 te wachten, maar een datum waarop er gestemd wordt is er nog steeds niet, tot grote frustratie van de stichting: "We laten ons niet ontmoedigen door mensen die zeggen dat de wet er nooit gaat komen", vertelt Jessica van der Pluijm van de stichting aan EditieNL.
Een van de problemen die de stichting met een nieuwe wet wil oplossen is dat de politie straatintimidatie nergens onder kan registreren. Dat kan alleen als het onderdeel is van een wet. "Ondanks strafbaarstelling wordt er nog steeds mensen vermoord en misbruikt. Dat zal nooit verdwijnen. Maar mensen moeten weten dat er consequenties aan vastzitten. Als het geregistreerd wordt kan het leiden tot opsporing en veroordeling van een verdachte", benadrukt ze.
Vrijheid van meningsuiting
Voor politici speelt daartegenover een discussie: is naroepen op straat geen vorm van meningsuiting? Volgens projectleider Kleijntjens niet: "De verhalen die ik van vrouwen hoor gaan veel verder dan straatintimidatie, het is heel duidelijk dat deze vorm van intimidatie niet valt onder vrijheid van meningsuiting."
De gemeente vindt het een lastig vraagstuk. "Het gaat erom hoe voelt het bij een slachtoffer. Het kan namelijk ook gaan om een beperking van de vrijheid", benadrukt wethouder Rolph Dols. "We richten ons nu op de bewustwording bij slachtoffers, maar ook bij daders."