Nieuwe wet

Wetsvoorstel: onvrijwillige seks en seksuele intimidatie worden strafbaar

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockWetsvoorstel: onvrijwillige seks en seksuele intimidatie worden strafbaar
RTL

Slachtoffers van onvrijwillige seks of seksuele intimidatie moeten beter worden beschermd. Daarom komt minister Ferd Grapperhaus met een wetsvoorstel om seksuele intimidatie en seks tegen de wil strafbaar te maken.

"Seksueel overschrijdend gedrag of seks tegen iemands wil in, is niet te tolereren", schrijft minister Ferd Grapperhaus (Jusitie en Veiligheid) in een Kamerbrief. 

Beter beschermen

Vrouwen en mannen hebben in Nederland nog steeds te maken met seksueel ontoelaatbaar gedrag, zegt de minister, én vaak is er nu weinig aan te doen. 

Daarom wil hij slachtoffers beter beschermen. Nu is 'dwang' nog het criterium, maar straks is iemand strafbaar als er bewust seks tegen de wil van de ander is geweest. 

'Lat ligt nu hoog'

Volgens de minister ligt de lat nu te hoog om te bewijzen of er sprake is geweest van dwang bij bijvoorbeeld een aanranding of verkrachting.

Aangiftes kunnen daardoor niet altijd worden opgepakt. Het slachtoffer kan bijvoorbeeld uit angst verstijven en zich daardoor niet uiten of verzetten waardoor de dader niet wordt gestraft. 

Grapperhaus: "Een 'nee', is een 'nee'. Geen 'nee', betekent nog geen 'ja'. Als de ander zich niet helder uitspreekt, moet je straks eerst onderzoeken of degene wel seksueel contact wil. Een weifelende en wisselende houding is een signaal."

'Nee is nee'

Voor twijfelgevallen geldt straks een onderzoeksplicht, als het aan de minister ligt. "Door bijvoorbeeld de ander op dat moment te vragen of die het contact wel prettig vindt, en wil doorgaan, wordt duidelijk of iemand instemt. Als je je daar niets van aantrekt, is er sprake van strafbaar gedrag. Seks is vrijwillig, dat is de norm."

'Zeven medewerkers Tweede Kamer slachtoffer #MeToo'
Lees ook

'Zeven medewerkers Tweede Kamer slachtoffer #MeToo'

Seksuele intimidatie ook strafbaar

Ook wordt seksuele intimidatie strafbaar. Daarmee wil de minister een duidelijk signaal afgeven dat seksuele intimidatie van anderen in het openbaar niet acceptabel is. 

Tenslotte wil de minister ook seksueel getinte opmerkingen die online worden geplaatst, aan gaan pakken. Zoals bijvoorbeeld op sociale media of op chatsites. "Ook die hebben vaak een grote impact op het gevoel van veiligheid of waardigheid van mensen."

Lees meer over
Seks#MeToo