38 miljoen kilo

Nederlands ijs een wereldhit: 'Vooral vegan ijs is in trek'

·Aangepast:
© EditieNLNederlands ijs een wereldhit: 'Vooral vegan ijs is in trek'
RTL

Achtendertig miljoen kilo ijs: zoveel wordt er jaarlijks in Nederland geproduceerd voor de export. We zijn daarmee de twee na grootste exporteur in Europa. En dat zijn niet alleen maar Raketjes en Calippo's: vooral vegan ijs is populair.

Dat weet ook de ijsfabriek van De Jong's IJs. Ongeveer zestig procent van hun totale productie gaat naar het buitenland. "Vooral vegan ijs is in trek", vertelt directeur Marjan de Jong aan EditieNL. De fabriek maakt daarnaast ook normaal ijs, maar dat blijft dan voornamelijk in Nederland. 

"In het buitenland zijn ze meer gericht op duurzaam ijs. Ons IJs is duurzaam en CO2-neutraal. Ons concept klopt in dat plaatje." Maar dat is niet de enige reden.

Vegan verder ontwikkeld

Dat ze in het buitenland – bijvoorbeeld in China – meer gericht zijn op vegan ijs, is ook te wijten aan hun grote aandeel lactose-intolerante mensen. Tachtig tot honderd procent van de bevolking heeft daar last van. "Ze kunnen daar dus minder goed tegen melk. Daarom wordt al snel gezocht naar een plantaardig alternatief." 

Dit bedrijf geeft zijn medewerkers een ijsjesbonus
Lees ook

Dit bedrijf geeft zijn medewerkers een ijsjesbonus

Nederland is bovendien een stuk verder in de ontwikkeling van vegan ijs. "Het heeft een andere basis dan ijs gemaakt van normale melk en reageert daarom ook anders." Een gewoon vanille-ijsje kunnen ze in het buitenland dus wel maken, maar vegan ijs is een vak apart.

Export ijs buiten Europa 2020

  1. Frankrijk: 59 miljoen kilo
  2. Nederland: 38 miljoen kilo
  3. Duitsland: 29 miljoen kilo
  4. Italië: 20 miljoen kilo
  5. België: 16 miljoen kilo

Bron: Eurostat 

Smaakvariatie

Is vegan ijs dan de enige reden van ons wereldwijde succes met ijs? Volgens kookboekauteur Susan Aretz niet. We produceren namelijk ook nog eens veel verschillende soorten smaken. Je hebt het vast al eens gezien: Liefmans ijs, Zeeuwse bolus ijs of Oreo ijs. Je kunt het zo gek niet bedenken en juist dat is volgens Aretz onze kracht.  "En dat komen andere landen bij ons halen", vertelt ze aan EditieNL. 

Bovendien maken we volgens Aretz ijs van hoogstaande kwaliteit. Dat maakt het voor sommige landen aantrekkelijk om te importeren. Zeker als het prijstechnisch makkelijker is dan om het zelf te maken. "Ik kan me voorstellen dat er niet veel ijsfabrieken in het Midden-Oosten staan, maar importeurs willen wel onze kwaliteit."

Lees meer over
EurostatExportVeganismeEditie NL Link in bioVoedingsmiddelenindustrie