Code op de mat

Gratis zelftesten voor ieder huishouden: 'Te laat na de vakantie'

Door EditieNL··Aangepast:
© iStockGratis zelftesten voor ieder huishouden: 'Te laat na de vakantie'
RTL

Grote kans dat er een dezer dagen een brief van de Rijksoverheid op de mat valt. Daarin vind je een unieke code om twee zelftesten te bestellen. Dat moet helpen de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen. Maar deskundigen vragen zich af of dit wel de beste manier is.

Je ontvangt de brief van het ministerie tussen 10 augustus en 1 september. De unieke code voer je online in en na het invullen van je gegevens ontvang je de twee zelftesten na zeven tot tien dagen in de brievenbus.

'Echt te laat'

Veldepidemioloog Amrish Baidjoe zet zijn vraagtekens bij dit beleid. Zeker als het gaat om vakantiegangers. "Als je geen besmette reizigers binnen wil halen, kun je beter tests uitdelen op Schiphol. Het heeft weinig zin om pas tien dagen na je vakantie een test thuis te ontvangen", vertelt hij aan EditieNL.

Zelftest nu in apotheek: 'Gebruik ze niet om daarna lekker te gaan knuffelen'
Lees ook

Zelftest nu in apotheek: 'Gebruik ze niet om daarna lekker te gaan knuffelen'

Michael, Karin en Britt vertrekken bijna naar het Gardameer, maar niet zonder zelftests.© EditieNL
Michael, Karin en Britt vertrekken bijna naar het Gardameer, maar niet zonder zelftests.

Toch zijn er vakantiegangers die aanspraak willen maken op de testen. Michael, Karin en Britt reizen deze week af naar het Gardameer in Italië en hebben hun winkelmandje zelf ook al gevuld met testen. "We bestellen daarnaast ook de testen van de overheid, zo kunnen we bij terugkomst nog eens testen", legt het gezin uit aan EditieNL.

Maar dat werkt niet voor de mensen die nu terugkomen van vakantie. Het ontbreekt volgens Baidjoe aan goede timing. "De tests moeten tijdens de incubatietijd – drie tot vijf dagen – afgenomen worden. En dan ben je met tien dagen echt te laat."

Buitenland

Een aantal landen gingen Nederland voor met het beschikbaar stellen van zelftesten. Zo hebben ze in het Verenigd Koninkrijk een campagne opgezet waarbij mensen aanspraak kunnen maken op zeven testen per dag. In Griekenland komt het neer op vier per maand en in Oostenrijk vijf per maand. 

Test uitvoeren

Daarnaast zitten er behoorlijk wat haken en ogen aan het uitvoeren van een zelftest. Voor de 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland is het een hele opgave om deze uitgebreide gebruiksaanwijzing te ontcijferen. Daar maakt Baidjoe zich zorgen over. "Bij het verkeerd uitvoeren van een test is hij een stuk minder betrouwbaar", benadrukt hij.

'Erg weinig'

"Twee tests lijkt mij erg weinig", vertelt communicatiedeskundige Lars Duursma aan EditieNL. Een gezin met drie kinderen heeft in zijn ogen aan twee zelftests natuurlijk nooit genoeg. Daar loopt het beleid van de overheid al tegen de lamp, vindt hij. "In Engeland krijg je zeven zelftests per dag. Met twee van die tests gaan we het echt niet redden."

Duursma is bovendien van mening dat de overheid dit eerder had moeten invoeren, net als de landen om ons heen. "Ik kan me niet voorstellen dat mensen nu ineens meer zelftesten omdat ze twee testen gratis krijgen. Het is nu al augustus en mensen weten inmiddels wel wat een zelftest is."

Reactie Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat het doel is om mensen kennis te laten maken met zelftesten op een laagdrempelige manier, omdat het nog niet bij iedereen bekend genoeg is. "Als mensen het nuttig vinden, kunnen ze het daarna zelf aanschaffen bij de drogisterij of supermarkt. Het is ook niet de bedoeling dat dit de GGD's gaat vervangen. Dit is echt een preventieve test. Mensen moeten bij als ze in aanraking zijn geweest met iemand die besmet is, klachten en een positieve zelftest nog steeds bij de GGD testen."

Het uitdelen van testen op Schiphol gebeurt volgens de woordvoerder ook al: "We promoten het nu ook op andere plaatsen. Bijvoorbeeld op vliegvelden, waar we zelftesten uitdelen bij de gates. Dat gebeurt niet bij alle vluchten, maar we proberen het bij de meeste vluchten wel te doen. Zo kunnen mensen zich testen als ze terugkomen van vakantie."

Lees meer over
Lars DuursmaMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en SportCoronabesmettingenCoronacrisis in NederlandCoronatestVakantie