Zelftest nu in apotheek: 'Gebruik ze niet om daarna lekker te gaan knuffelen'
Vanaf vandaag liggen ze bij de apotheken: de coronazelftesten. De tests kosten rond de 9 euro per stuk en zijn bedoeld om preventief te testen. Het kan een extra gevoel van veiligheid geven. De tests zijn geen vrijbrief voor risicovol gedrag. "Gebruik ze dus niet om daarna een huisje te boeken met een groep vrienden", waarschuwen apothekers.
De hoop is dat door de laagdrempelige zelftesten meer besmettingen worden ontdekt. Demissionair minister De Jonge kwam vandaag bij de Haagse apotheek Statenkwartier de eerste zelftesten halen.
Het is de bedoeling dat de testen 'op afzienbare termijn' bij alle apotheken te koop zijn. Het gaat om antigeentesten van de bedrijven Roche en Biosynex.
Bij alle apotheken
"Het is een manier van testen, naast de andere testmethoden die we al hebben", benadrukte De Jonge. "We kunnen hier meer besmettingen mee opsporen. Door jezelf te testen kun je nagaan of je besmet bent met het coronavirus en dat kan een gevoel van veiligheid geven."
Het is heel simpel
Volgens de Haagse apotheker Anne-Marie Prins-Jacobs is het heel simpel om de zelftest uit te voeren. "Er zit een duidelijke bijsluiter bij. Je stopt het wattenstaafje ongeveer twee centimeter in je neus. Dat staafje draai je vier keer rond", vertelt de apotheker. "Hetzelfde doe je voor het andere neusgat. Binnen een kwartier heb je de uitslag."
Per neusgat moet je ongeveer 15 seconden nemen. De test is volgens de apotheker voor 84 procent betrouwbaar. De apotheker heeft wel een waarschuwing: "Het is niet de bedoeling dat er per persoon grote ladingen worden gehaald. Het streven is één test per gezin. En de testen zijn ook niet bedoeld om daarna met een groepje in een huisje te gaan zitten en daar met elkaar te gaan knuffelen."
De Haagse apotheek heeft nu nog niet zoveel testen op voorraad liggen. "De testen zijn nu mondjesmaat uitgedeeld onder de apotheken. De komende weken krijgen we veel meer testen binnen."
Miljoenen testen
Het is wel nodig dat mensen die positief zijn na een test thuis alsnog een test doen bij de GGD, benadrukte De Jonge. In de loop van april komen deze zelftesten ook bij supermarkten en drogisten te liggen.
"We hebben er miljoenen ingekocht", zegt De Jonge. Ook bedrijven en scholen gaan de testen gebruiken. "Het kabinet draagt 250 miljoen euro bij aan de zelftesten voor bedrijven", zei de minister.
Bij klachten naar de GGD
Of de minister niet bang is dat mensen nu massaal de zelftesten gaan kiezen en niet meer naar de GGD gaan? De Jonge: "Het is heel belangrijk: als je klachten hebt, ga naar de GGD. En ook bij een positieve testuitslag moet je naar de GGD."
Zelf wilde De Jonge de test overigens nog niet afnemen. "Ik doe het thuis. 's Ochtends na het tandenpoetsen."