Afscheidsbrief Peter R. de Vries

Brief met laatste wens: 'Denk alvast na over je uitvaart'

Door EditieNL··Aangepast:
© ANPBrief met laatste wens: 'Denk alvast na over je uitvaart'
RTL

Een afscheidsbrief voor zijn kinderen met persoonlijke en praktische informatie. Royce de Vries vertelde gisteren dat zijn vader Peter R. de Vries zo'n brief had achtergelaten, waarin hij onder meer schreef welke muziek hij wilde en wie er afscheid mochten nemen. Het vastleggen van dit soort informatie is volgens het Netwerk Notarissen iets voor iedereen om over na te denken.

In een eerste televisie-interview na de dood van zijn vader in het programma Khalid & Sophie, vertelde Royce dat zijn vader zijn eigen afscheid geregisseerd had. De afscheidsbrief voor hem en zijn zus was jaren geleden al opgesteld en kreeg in december voor het laatst een update.

Het Netwerk Notarissen moedigt iedereen aan om aan nabestaanden te laten weten wat je uitvaartwensen zijn. "Dat kan heel erg behulpzaam zijn voor de nabestaanden", aldus Lucienne van der Geld, directeur van de organisatie.

Zoon Peter R. de Vries: 'Het verdriet is na anderhalve maand enorm, het gemis ook'
Lees ook

Zoon Peter R. de Vries: 'Het verdriet is na anderhalve maand enorm, het gemis ook'

Een handgeschreven brief met een datum en handtekening is al rechtsgeldig, maar je kunt het ook in een testament vastleggen. In een brief kun je namelijk niet alles opnemen. "Bijvoorbeeld wie de erfenis krijgt, wie de erfenis moet afwikkelen en dat soort zaken." Daarvoor moet je bij een notaris zijn. "In een brief kun je maar beperkte zaken zelf regelen. Over de uitvaart kun je in een brief wel iets zeggen."

Wens van hun vader

Veel mensen wachten met het vastleggen van zoiets, zegt Van der Geld. "Het is natuurlijk geen leuk onderwerp om over na te denken. Als mensen een sterfgeval hebben meegemaakt of bij een uitvaart zijn geweest, is dat een impuls om het te gaan regelen."

De wet zegt volgens de directeur dat een uitvaart moet worden ingericht naar de wens van de overledene. "Wat Peter R. de Vries voor zijn kinderen heeft gedaan, is heel fijn, omdat zij in deze extreme omstandigheden wisten wat de wens van hun vader was en ook daarnaar konden handelen", zegt Van der Geld. "Hoe fijn is het dan dat er iets ligt waaruit je kunt lezen wat iemand gewild zou hebben voor zijn uitvaart."

Daarom roept het Netwerk Notarissen iedereen op om na te denken over wat je wil voor je uitvaart. "Het is ontzettend fijn om in een verdrietige tijd te weten wat iemand wil. En nog een voordeel: er kan onderling geen onenigheid ontstaan, want dat zien we helaas ook weleens."

Passende uitvaart

Directeur Roel Stapper van Zuylen Uitvaartverzorging ziet steeds vaker dat mensen een brief achterlaten, maar maakt ook mee dat dit niet het geval is. "En dan weten nabestaanden bijvoorbeeld niet of hun dierbare gecremeerd of begraven wil worden. We moedigen mensen dan ook aan om iets op papier te zetten."

Het bedrijf stelt zelf daarom een 'leefschrift' beschikbaar, waarin je je wensen kunt aangeven, maar je ook over je leven schrijft. "Het is een ontspannen manier om over de dood in gesprek te gaan", aldus Stapper. "Het gaat er vooral om dat nabestaanden weten wat de wensen zijn. Het kan bijdragen aan een passende uitvaart in de geest van de overledene en dat nabestaanden er meer vrede mee hebben."

Stapper geeft als voorbeeld: "Stel je bent principieel tegen cremeren, maar het was wel je vaders wens, dan accepteer je dat beter als hij dat heeft uitgesproken in een brief."

Lees meer over
Aanslag op Peter R. de Vries