Populair

Tekort aan stallingsplek voor caravans en campers: 'Alles vol'

·Aangepast:
© EditieNLTekort aan stallingsplek voor caravans en campers: 'Alles vol'
RTL

De verkoop van caravans en campers gaat door het dak. Ze zijn zo populair dat de stallingen inmiddels uitpuilen. Het hele jaar voor de deur parkeren is niet toegestaan, dus zitten eigenaren met de handen in het haar. Wat moeten ze met hun sleurhut?

Het aantal caravans en campers in Nederland neemt toe. Op 1 januari 2020 stonden er ruim 551.000 geregistreerd. Op 1 januari waren dat er al meer dan 560.000, en op dit moment zijn het er 574.000.

Thuis parkeren

Dat maakt het ook steeds lastiger om een plekje te vinden. Voor de deur stallen is geen optie: dat mag in veel plaatsen slechts drie dagen – afhankelijk van de gemeente. Daarna loop je kans op een boete die kan oplopen tot 90 euro.

Dit jaar al recordaantal van 20.000 caravans en campers verkocht
Lees ook

Dit jaar al recordaantal van 20.000 caravans en campers verkocht

In de stallingen is steeds minder plek. "Wij zitten al sinds Sinterklaas vol", vertelt Simon Zwarts van Stalling Mijdrecht aan EditieNL. "Eerst hadden we 1000 m2 aan stallingsruimte, maar daar hebben we tijdens de coronacrisis 6000 m2 van gemaakt. Kort daarna zaten we alweer vol."

De aanvragen blijven binnenstromen. "Ik word nog steeds elke dag platgebeld en aan mijn jasje getrokken met de vraag of er nog plek bij ons is. Dat is bij meer caravanstallingen zo. Mensen zijn enorm op zoek."

Te ver weg

Manja Schipper zoekt zelf een plek voor haar camper. "Ik heb wel een stalling, maar die is enorm ver weg. Dat is niet handig. Ik weet zeker dat er mensen zijn die maar wat graag mijn plekje zouden, en ik die van hen. Het zou een gat in de markt zijn om ook die ruilmogelijkheden in kaart te brengen."

De camper is erg belangrijk voor haar. "Het is echt mijn tweede huis. Ik ben fulltime alleenstaande moeder met een bedrijf. Sinds de coronacrisis werk ik online. De camper dient sindsdien ook als mijn kantoor. Ik wil samen met mijn dochter en onze kat snel bij de camper – we noemen 'm Huumie' – kunnen zijn zodat we rust kunnen vinden in alle hectiek."

Eerst nadenken, dan kopen

Brancheorganisatie BOVAG laat weten veel vergelijkbare verhalen en klachten te horen. We zeggen tegen iedereen: denk goed na voordat je een caravan of camper koopt. Mensen weten vaak niet wat ze moeten doen."  

Lees meer over
BOVAGEditie NL Link in bioVakantieAuto