Gevaar voor de natuur

Opvangcentra mogen invasieve exoten niet vrijlaten: 'Opsluiten of inslapen'

·Aangepast:
© EditieNLOpvangcentra mogen invasieve exoten niet vrijlaten: 'Opsluiten of inslapen'
RTL

Opvangcentra voor dieren staan voor een dilemma. Ze willen er graag voor alle dieren zijn, maar hulp aan invasieve exoten mogen ze eigenlijk niet bieden. Vogelhospitaal Midden-Nederland heeft er zelfs een dwangsom van duizenden euro's voor opgelegd gekregen.

Bij Vogelhospitaal Midden-Nederland komen regelmatig exotische vogels binnen. Soms zijn dat invasieve exoten, zoals de gewonde nijlganzen die zij onlangs hebben opgevangen en verzorgd. "Als zulke dieren binnenkomen ga je ze niet weigeren", zegt voorzitter Kees Tegelberg tegen EditieNL.

Gevaar voor natuur

De opvang zou de nijlganzen het liefst vrijlaten nu ze beter zijn, maar dat is niet toegestaan. Invasieve exoten komen hier niet vandaan en zouden een bedreiging vormen voor onze eigen soorten. Dat geldt niet alleen voor vogels zoals nijlganzen en halsbandparkieten, maar ook voor wasberen en zoetwaterschildpadden.

Plaag op komst van bijtende mieren: 'Die exoten verstieren de boel hier'
Lees ook

Plaag op komst van bijtende mieren: 'Die exoten verstieren de boel hier'

Op dit moment hebben de opvangplekken maar twee legale opties: de dieren opvangen of laten inslapen. Maar opvangen is zo makkelijk niet, zegt Tegelberg. "Nijlganzen kunnen bijvoorbeeld best oud worden. Voor je het weet zit je hier ruim tien jaar met ganzen die een apart hok moeten hebben omdat ze andere vogels niet verdragen. Met alle consequenties van dien."

Verantwoordelijkheid

"Maar ja, is dit een probleem van ons of van de overheid?", vraagt Tegenberg zich zuchtend af. Stichting DierenLot heeft er een duidelijke mening over: "Dit zou niet het probleem moeten zijn van de opvangcentra. Die dienen als een soort ziekenhuis. Anderen mogen zorgen dat ze een geschikt huis krijgen", zegt Daniella van Gennep.

Stichting DierenLot vindt dat de regels moeten veranderen. "Wij willen dat deze dieren wel uitgezet mogen worden. Want een nijlgans heeft er niet voor gekozen een nijlgans te zijn. Als het een zeearend was geweest, dachten we allemaal: wauw. Het is niet eerlijk", zegt Daniella van Gennep van de stichting.

Volgens de stichting ligt een deel van het probleem bij de mensen die deze dieren als huisdier houden en vervolgens vrijlaten. "We willen graag dat er een lijst komt van dieren die je thuis mag houden. Want er zijn veel mensen die hun dier gewoon dumpen als ze er geen zin in hebben."  

Reactie ministerie

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is niet van plan de regels aan te passen. "Deze zijn er om de Nederlandse natuur te beschermen", zegt woordvoerder Bertine Moenaff-Fennema tegen EditieNL. "Invasieve exoten schaden de andere natuur."

"Wij hechten waarde aan dierenwelzijn, maar zijn er ook om de natuur te beschermen. En dat doen we door de regel dat je ze mag opvangen, verzorgen en daarna niet mag uitzetten. Je kunt een vergunning aanvragen om invasieve exoten op te vangen. Als je daar geen ruimte voor hebt, kunnen ze door derde instanties worden opgevangen. En ja, euthanaseren is ook een optie."

Lees meer over
DierenEditie NL Link in bio