Oproep Oogfonds

Esther (37) is nagenoeg blind aan één oog: 'Ik dacht dat dit alleen ouderen overkomt'

Door EditieNL··Aangepast:
Esther (37) is nagenoeg blind aan één oog: 'Ik dacht dat dit alleen ouderen overkomt'
RTL

Jaarlijks naar de tandarts gaan voor een controle doen we allemaal. Maar volgens het Oogfonds moeten we ook jaarlijks een oogcheck uitvoeren bij een opticien of optometrist. Dit kan blindheid en slechtziendheid in 70 procent van de gevallen voorkomen, volgens het fonds. Esther was te laat met een oogcheck en is nu zo goed als blind aan één oog.

Vier jaar geleden merkte Esther Wolswinkel dat haar zicht was verslechterd. "Mijn man maakte grapjes: ben je een beetje dronken?" De dokter wuifde haar zorgen weg door haar te adviseren om rust te nemen. "Uiteindelijk ben ik toch naar een opticien geweest en toen bleek dat ik met één oog niks meer zag", vertelt ze aan EditieNL.

Te laat

Twee maanden later kon Esther bij een oogarts terecht. "Toen bleek mijn netvlies aan diggelen." Hieraan werd ze meerdere keren geopereerd "Eenmaal op de operatietafel kreeg ik de mededeling dat er al veel was beschadigd en dat ik slechtziend was." Haar zicht volledig terugkrijgen was niet meer mogelijk.

Soep voor slechtzienden: eerste voedselverpakking met braille in Nederland
Lees ook

Soep voor slechtzienden: eerste voedselverpakking met braille in Nederland

Esther lijdt aan netvliesloslating. Hierdoor ziet ze geen diepte meer. "Wat via het slechte oog binnenkomt, komt ook vertekend binnen. Kijken kost mij veel energie. En het is helaas nog steeds niet op te lossen."

Door haar leeftijd had Esther niet verwacht dat dit haar kon overkomen. "Ik was 37, ik dacht, hoe kan dit? Ik dacht dat het alleen bij ouderen kon gebeuren." Oogartsen vertelden haar dat ze te lang met haar klachten had rondgelopen. "Je bent te laat zeiden ze. Ik heb altijd een goed en een slecht oog gehad, dan loop je dus een groter risico. Dit wist ik toen nog niet."

Luister naar je ogen

Om dit soort situaties te voorkomen roept het Oogfonds op bij klachten de ogen te laten controleren bij een huisarts, opticien of optometrist. "Er is een toename in de hoeveelheid mensen die te laat langskomt voor het checken van de ogen", vertelt Monique van Bijsterveld, directeur van Oogfonds aan EditieNL. 

Tijdens een oogcheck worden de ogen onderzocht en kunnen problemen boven water komen. Op tijd deze problemen behandelen kan voorkomen dat de schade onomkeerbaar wordt. "Een oogcheck laten doen is volledig gratis als je een bril koopt. Je kunt terecht bij maar liefst 2600 opticiens en optometristen in Nederland."

Oogproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo is erfelijkheid een van de belangrijkste oorzaken. "Zijn er oogproblemen bekend in de familie, dan moet je ieder jaar controleren." Daarnaast wordt mensen met diabetes type 2 aangeraden om jaarlijks de ogen te controleren. "Als we er nu niet iets aan doen, dan krijgen we steeds meer mensen met oogproblemen. Het begint bij bewustwording."

Daarnaast is het belangrijk om langs te gaan voor controle wanneer je merkt dat er iets mis is. Verschillende symptomen zijn onhelder zicht, het zien van vlekken of flitsen of bewegend beeld. "Je merkt het als je met je ogen gaat knijpen - ga dan naar een opticien. Ga bij andere symptomen naar de huisarts."

Gezonde ogen

Om slechtziendheid te voorkomen zijn er volgens het Oogfonds verschillende dingen die je kunt doen:  

  • Gezond eten en gevarieerd leven
  • Genoeg vitamine D binnenkrijgen
  • Een zonnebril dragen 
  • Af en toe wegkijken van je scherm
  • Afwisselen tussen dichtbij en ver kijken
  • Ogen regelmatig laten controleren

Toch is het slechter worden van de ogen niet te voorkomen. Vanaf het tachtigste levensjaar zijn oogproblemen een onderdeel van het leven. Maar de problemen zijn dus wel uit te stellen. "Hoe beter je in je eerste jaren rekening houdt met je ogen, hoe groter de kans dat je langer van ze kan genieten."

Lees meer over
OogfondsSlechtziendheidBlindheidGezondheidEditie NL Link in bio