Huilcursus

Zouden mannen meer moeten huilen? 'Emotie tonen is geen zwakte'

Door EditieNL··Aangepast:
© iStockZouden mannen meer moeten huilen? 'Emotie tonen is geen zwakte'
RTL

Mannen mogen niet huilen, want dat wordt gezien als zwak. Althans, dat is hoe veel mensen er volgens theatermaker Harpert Michielsen over denken. Mannen huilen in elk geval minder dan vrouwen, blijkt uit onderzoek. De theatermaker gaat daarom huilcursussen geven speciaal voor mannen, waarin ze leren hoe ze hun emoties kunnen tonen. Maar is dat wel nodig?

Vrouwen laten gemiddeld twee tot vijf keer per maand hun tranen vloeien, blijkt uit onderzoek van Tilburg University. Bij mannen is dat een stuk minder vaak: eens in de twee maanden of nog minder. Als het aan theatermaker Harpert Michielsen ligt, laten mannen de waterlanders een stuk vaker komen.

"De huilcursus is eigenlijk een pleidooi voor mannen dat emotie tonen geen zwakte is", zegt Michielsen tegen EditieNL. Hij werd geïnspireerd door de fototentoonstelling 'Crying Boys' van Noah Valentyn, die 21 mannen huilend fotografeerde.

'Huilen helpt'

Huilen is volgens de theatermaker heel normaal: "Uit de middeleeuwen zijn er verhalen van mannen die vechten maar ook hard huilen van het leed dat ze meemaken." Maar Michielsen heeft zelf het idee dat huilende mannen tegenwoordig niet meer zo geaccepteerd worden. "Dat is jammer, want emotie tonen is geen zwakte en huilen helpt als je verdrietig bent. Het is een oprechte uiting van emotie, waarmee je aan de ander kan zien: ik ben verdrietig, geraakt en heb steun nodig", zegt hij. "Ik hoor ook mensen zeggen dat het oplucht, dat kan ook nog."

Is huilen goed?

In de cursus gaat hij aan de slag met verschillende technieken om te huilen. "Je gaat aan iets denken wat je echt verdriet heeft gedaan. Die emotie neem je mee en daarmee wek je het op", legt hij uit. "Maar er is ook een meer lichamelijke techniek: je laat je schouders hangen, je buik hangen, je ogen in hun kassen zakken en als je dan heel diep inademt kom je ook tot een emotie."

Waarom huilen we eigenlijk? En nee, niet omdat het oplucht
Lees ook

Waarom huilen we eigenlijk? En nee, niet omdat het oplucht

Maar is het echt nodig dat mannen meer huilen? "Je kan niet in het algemeen zeggen dat huilen goed is voor mannen, of voor mensen", zegt hoogleraar psychologie Sander Koole van de Vrije Universiteit Amsterdam tegen EditieNL. "Het is echt heel verschillend per persoon." Wat huilen met een mens doet, is namelijk ook niet eenduidig. "Het kan een sociaal signaal zijn, dat er iets met je aan de hand is. Daarnaast kun je je er opgelucht door. laten voelen. Maar dat geldt dus lang niet voor iedereen", vertelt Koole.

Biologische verschillen

Wel klopt het dat er biologische verschillen zijn tussen mannen en vrouwen wat betreft hun emoties. "Zo zijn vrouwen in het algemeen gevoeliger voor negatieve emoties en laten ze dat ook meer zien. Er spelen dus zeker biologische factoren mee", aldus de hoogleraar. "Dat verschil neemt toe vanaf de puberteit, mogelijk onder invloed van hormonen."

Foto's uit de expositie Crying Boys, gemaakt door Noah Valentyn
Foto's uit de expositie Crying Boys, gemaakt door Noah Valentyn

Maar er zijn ook genoeg mannen die hun negatieve emoties op dezelfde manier uiten als vrouwen. "Daarom kan je niet zo stellen dat mannen meer zouden moeten huilen", meent Koole. "Sommige mensen huilen zelfs niet bij het overlijden van een voor hen belangrijk persoon. Dat is niet omdat ze het niet erg vinden, maar omdat er grote verschillen zijn in hoe mensen met zoiets omgaan."

Geen ideaalbeeld

Er is in zijn ogen dus geen model dat werkt voor iedereen. "Mannen die op zo'n huilcursus afkomen, willen misschien leren hoe ze hun negatieve emoties beter kunnen tonen en daar is absoluut niets mis mee. Maar dit als ideaalbeeld voor alle mannen neerzetten is niet zinvol."

Lees meer over
HuilenPsychologieEditie NL Link in bio