Bloed van gevaccineerde donor weigeren 'in de praktijk onmogelijk'
'Ik wil geen bloed van een gevaccineerd persoon.' Het staat op een pasje dat sommige vaccinweigeraars die in het ziekenhuis terecht komen bij zich hebben, vertelde Ernst Kuipers gisteravond in Jinek. Maar het is maar de vraag of zo'n verzoek zin heeft – en of het uitmaakt wat voor bloed je krijgt.
Ziekenhuizen in Nederland hebben volgens Kuipers enkele tientallen mensen met zo'n pasje gezien. Zij zijn bang dat het vaccin bij een transfusie in hun bloed terecht komt en willen daarom alleen een bloedtransfusie van iemand die zelf ook niet-gevaccineerd is. "Maar in de praktijk betekent het: ik wil geen bloed", zei Kuipers in de uitzending.
'In de praktijk onmogelijk'
Het is in de praktijk namelijk onmogelijk om bij een transfusie te weten of de donor gevaccineerd was, bevestigt bloedbank Sanquin. "We registreren niet van mensen of ze gevaccineerd zijn of niet", vertelt Marloes Metaal namens de organisatie. Al komt het overgrote deel van het donorbloed wel van gevaccineerden, weet Sanquin dankzij antistoffenonderzoek.
Ook is een bloedtransfusie niet integraal wat iemand gedoneerd heeft. Bloed bestaat uit bloedcellen, plasma en bloedplaatjes. "We geven alleen rode bloedcellen", vertelt Metaal. "Dus het plasma is bij benadering nul." Wat inhoudt dat daar helemaal geen antistoffen inzitten.
Doktersethiek
Het kan voor artsen tot een lastige situatie leiden. "Bij wet is vastgelegd dat patiënten het recht hebben om behandelingen te weigeren. Dat moet je respecteren", legt medisch ethicus Eline Bunnik uit. "Als arts wil je natuurlijk het goede doen om iemands leven te redden en dat kan dan ook indruisen tegen doktersethiek."
Het is volgens Bunnik te vergelijken met niet-reanimeren. "Je moet dat accepteren in een spoedeisende situatie. Maar dat eist wel dat de beslissing weloverwogen en op basis van goede informatie is gemaakt."