Coming Out Day

Juf Elise kwam uit de kast voor de klas: 'Het moet met kinderen besproken worden'

·Aangepast:
© IstockJuf Elise kwam uit de kast voor de klas: 'Het moet met kinderen besproken worden'
RTL

Het is vandaag Coming Out Day, een dag waarop aandacht wordt besteed aan uit de kast komen. Uitkomen voor je seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit kan een spannend moment zijn. Dat was het ook voor Elise Lodder. Zij vertelde aan de kinderen van groep zes dat ze op vrouwen valt en werd een online-hit.

Elise (23) kreeg weleens vragen van haar klas over haar liefdesleven. "Ze vroegen of ik een vriendje had en of ik mee wilde doen aan First Dates, waarop ik nee antwoordde", vertelt ze aan EditieNL. "Ik wilde het al een tijdje vertellen maar ik wist niet zo goed hoe."

Uit de kast in de klas

De leerkracht zag het vertellen over haar geaardheid als iets persoonlijks maar ook als een verplichting. "Het staat in het curriculum om over geaardheid te praten met de kinderen. We moeten naar hen benadrukken dat het iets normaals is. Ik wilde hierin graag een voorbeeld zijn voor de kinderen."

Oproep aan kabinet: 'Leg rechten lhbti'ers vast in regeerakkoord'
Lees ook

Oproep aan kabinet: 'Leg rechten lhbti'ers vast in regeerakkoord'

Dus besloot ze om haar leerlingen een aantal bekende Nederlanders te laten zien. "Ik begon met YouTuber Rutger Vink en vroeg of hij een minder goede videomaker is omdat hij een relatie heeft met een man." Het antwoord dat ze hierop kreeg was een overtuigde nee.

Daarop volgde voetbalster Sherida Spitse, die op vrouwen valt, en Snelle, die als man op vrouwen valt. Daarna was het de beurt aan Elise zelf. "Wat als ik nu zou zeggen dat ik op vrouwen val, en niet op mannen? Ben ik dan nu een andere juf?" 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Reacties

Ze vond het een bijzonder moment. "Ik was heel zenuwachtig, al was het gezonde spanning. Ik wist dat het de kinderen niet zo veel uit zou maken. Maar als je zoiets deelt over jezelf ben je toch altijd bang voor de reacties, bijvoorbeeld voor die van de ouders."

Haar zorgen bleken onterecht: van zowel de kinderen als van de ouders kreeg ze enkel lovende reacties. "De kinderen reageerden echt superlief. Die reacties zijn goud waard. Ik was achteraf enorm opgelucht en erg blij." Ook van haar omgeving, oude leerlingen en op TikTok kwamen enthousiaste geluiden.

Maar nadat haar video viraal ging kreeg Elise ook de nodige media-aandacht. "Toen begonnen de negatieve reacties te komen. Mensen zeiden dingen als 'dit vertel je toch niet aan kinderen' en 'jij bent echt niet goed bij je hoofd'."

Aankaarten

Toch is Elise sterk van mening dat het juist erg belangrijk is om dit soort onderwerpen met kinderen te bespreken. "Het is tenslotte een verplicht onderdeel van het basisonderwijs. Je moet aan de kinderen uitleggen dat het iets normaals is om op hetzelfde geslacht te vallen. Toch ontwijken veel leerkrachten het onderwerp."

Elise denkt dat je het onderwerp niet vroeg genoeg bespreekbaar kan maken. Dit zou helpen voorkomen dat kinderen later een negatieve kijk krijgen op homoseksualiteit. "Kinderen gebruiken homo als scheldwoord. Als je het op jonge leeftijd een normaal ding voor ze maakt, heeft dat invloed op hun toekomst."

Als je dit niet doet, belemmert het jongeren volgens haar om zichzelf te ontdekken. "Een dag zoals vandaag is de perfecte aanleiding om het gesprek te openen." 

Lees meer over
BasisonderwijsHomoseksualiteitLhbtiTikTok