Versoepelingen

Duizenden medewerkers teststraten straks werkloos: 'Moeten afscheid nemen'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLDuizenden medewerkers teststraten straks werkloos: 'Moeten afscheid nemen'
RTL

Weg met de mondkapjes in het OV en geen stokje meer in je neus voor een evenement. Ook de laatste coronamaatregelen gaan 23 maart van tafel. Teststraten komen daardoor zonder werk te zitten en veel zijn genoodzaakt hun deuren gedeeltelijk of helemaal te sluiten. Dat zorgt ervoor dat duizenden teststraatmedewerkers werkloos worden.

Nu moet je je nog laten testen als je naar een overdekt evenement gaat met meer dan vijfhonderd mensen. Vanaf volgende week is dat dus niet meer nodig. De ongeveer achthonderd commerciële testlocaties in Nederland komen daardoor in het nauw, want er valt niemand meer te testen. "De uitzendbureaus werken er nu hard aan om iedereen weer ergens anders onder te brengen. Maar of ze het zo leuk vinden als hier, dat betwijfel ik", zegt Frank Slangen van Covidtest Limburg tegen EditieNL.

Een lach en een traan

De zeven testlocaties van Covidtest Limburg worden vanaf volgende week allemaal gesloten. In het hoogtepunt van de pandemie werkten in alle locaties samen zo'n negentig medewerkers die allemaal een andere werkachtergrond hebben. "Zo werken we met mensen die een zorgdiploma hebben, maar ook met gepensioneerden of mensen uit sectoren die stil lagen door corona", legt Slangen uit.

Einde aan bijna alle coronamaatregelen: mondkapjesplicht en thuiswerkadvies vervallen
Lees ook

Einde aan bijna alle coronamaatregelen: mondkapjesplicht en thuiswerkadvies vervallen

Ondanks dat Slangen blij is met de versoepelingen, vindt hij het verdrietig om alle medewerkers te zien gaan. "Je bouwt toch echt een band met elkaar op. We moeten nu afscheid gaan nemen van elkaar en dat zal met een lach en een traan zijn."

Salarisverlaging 

Testers moeten niet alleen afscheid nemen van hun collega's, maar ook van hun goede salaris, vertelt Marko van Tol, communicatiemanager bij uitzendbureau YoungCapital. "Er komt vooral meer werk in sectoren die met de versoepelingen weer opengaan. Dat is onder andere in de evenementenbranche, luchtvaartsector en logistiek. Maar het corona gerelateerde werk verdient beter dan een aantal van die sectoren."

Brutosalaris in andere sectoren

Volgens YoungCapital verdienen medewerkers in een commerciële teststraat gemiddeld 14,49 euro bruto per uur. Als grondstewardess bij KLM verdien je al een stuk minder. Daar ligt het brutosalaris op ongeveer 11,83 euro. Het salaris van een horecamedewerker ligt nog lager, namelijk op 10,93 euro bruto per uur.

Het uitzendbureau had in de piek van de coronacrisis wel een paar duizend flexwerkers in dienst voor corona gerelateerde banen. "We hebben toen heel snel moeten schakelen. Soms moesten we in een coronagolf wel honderden nieuwe mensen laten starten." Nu is het de taak van YoungCapital om al deze medewerkers weer uit de coronasector te halen.

Werken in andere sectoren

Daar heeft het uitzendbureau een speciaal plan voor gemaakt, legt Van Tol uit. "Wij maken onderdeel van een groter bedrijf: The Works. Dat heeft een database opgebouwd met potentiële kandidaten die we kunnen inzetten in sectoren waar veel vraag is. Aan de hand daarvan proberen we zo veel mogelijk mensen uit teststraten onder te brengen in die sectoren."

Ook is er een speciale belbot ingericht om mensen die in een teststraat werken te contacten. "Vervolgens gaan onze medewerkers met hun in gesprek om te kijken waar ze willen werken. Daar proberen we ze dan bij te helpen", zegt Van Tol tegen EditieNL.

Lees meer over
Editie NL Link in bioCoronacrisis in NederlandCoronatestCoronamaatregelenFlexwerkerWerkloosheid