Griepepidemie begonnen, mede door loslaten coronamaatregelen
In Nederland is een griepepidemie begonnen. Eerder hadden minder mensen griep dan in de periode vóór het coronavirus, waarschijnlijk als gevolg van de maatregelen tegen Covid, die ook tegen besmetting met een griepvirus werkten.
Nu veel maatregelen zijn losgelaten, hebben mensen weer meer contact met anderen en kan ook de kans op luchtweginfecties zoals griep toenemen, zeggen onderzoeksinstituut Nivel en het RIVM.
Aantal nam al toe
De afgelopen periode nam het aantal mensen met griep al flink toe. Vorige week werd in nog meer keel- en neusmonsters een influenzavirus gevonden, blijkt uit gegevens van Nivel, gezondheidsinstituut RIVM en Erasmus MC. Afgelopen week werd in ruim de helft van de monsters een influenzavirus gevonden.
"We spreken in het algemeen over een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op 100.000 mensen bij de huisarts komen met griepachtige verschijnselen en minstens 10 procent van deze mensen het influenzavirus heeft" , legt Nivel uit.
Deze winter is het volgens de organisatie wel lastig om te bepalen of er sprake is van een griepepidemie, zegt Nivel. "De klachten van griep lijken erg op die van het coronavirus en veel mensen met griepachtige klachten zullen naar een GGD-teststraat gaan of doen een zelftest. Er gaan daardoor minder mensen met luchtweginfecties naar de huisarts dan vorige jaren."
Ook GGD-monsters onderzocht
Sinds november 2021 wordt een deel van de monsters uit coronateststraten door het RIVM onderzocht op aanwezigheid van griepvirussen. "De stijging van het aantal griepvirussen zien we dan ook niet alleen in de huisartsenpraktijk, maar ook bij de GGD-teststraten", zeggen de onderzoekers. "En ook laboratoria en ziekenhuizen geven een stijging aan."