Obesitasmedicijn in basispakket: 'Maar niet voor iedereen'
Het obesitasmedicijn Saxenda zit sinds 1 april in het basispakket. Voor mensen die kampen met overgewicht kan het een uitkomst zijn. Toch is het medicijn niet voor iedereen beschikbaar: in totaal komen 650 mensen hiervoor in aanmerking, terwijl ruim de helft van de bevolking last heeft van overgewicht. "Eigenlijk vallen er nu best veel mensen buiten de boot."
Saxenda is een injectie die je in je been of buik kunt spuiten. Mensen met een BMI boven de 40, of boven de 35 in combinatie met klachten zoals hart- en vaatziekten, komen ervoor in aanmerking.
Het medicijn is bedoeld als aanvulling op een gezonde levensstijl zodat je meer gewicht kan verliezen. Naast het middel moeten mensen ook een leefstijlinterventie ondergaan. Daarbij wordt met zorgprofessionals gewerkt aan een gezondere levensstijl en het verliezen van gewicht.
Obesitas en overgewicht
Officieel heb je obesitas als je BMI 30 of hoger is. Dat geldt voor 14 procent van de Nederlanders. Overgewicht begint bij een BMI van 25. Daar is sprake van bij 50 procent van de Nederlandse bevolking.
Laura Sjouw is een van de 650 mensen die in aanmerking komt voor Saxenda. Ze gebruikt het middel al sinds vorige zomer. "Toen woog ik nog 112 kilo. Nu ben ik ruim 22 kilo lichter. Ik voel me energieker, fitter en kan weer op pad met mijn kinderen. Eerst was ik daar veel te moe voor", vertelt Laura aan EditieNL.
Ze denkt dat ze zonder het obesitasmedicijn niet zo veel had kunnen afvallen. "Ik probeer al tien jaar lang van alles, maar niks werkte echt. Nu heb ik heel mijn levensstijl omgegooid en gebruik ik het medicijn. Dat werkt wel. Ondanks dat het hard werken is, geeft het me ook rust in mijn hoofd."
Buiten de boot
Die rust heeft Laura vooral omdat ze nu accepteert dat het niet aan haar ligt dat ze niet kon afvallen. "Het is een ziekte waar ik hulp bij nodig heb. En zo zouden meer mensen ernaar moeten kijken. Het is al een stap in de goede richting dat het medicijn nu in het basispakket zit."
Hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum denkt dat meer dan 650 mensen gebaat zouden kunnen zijn bij het medicijn. "Eigenlijk is het te veel afgebakend. Er vallen nu best veel mensen buiten de boot. Zonde, want het middel kan goed helpen voor mensen die wel werken een gezonde levensstijl, maar niet afvallen", legt ze uit aan EditieNL.
Nieuwe medicijnen
Er staan nog twee medicijnen tegen overgewicht op de lijst om mogelijk te worden opgenomen in het basispakket. Het eerste is naltrexon, voor patiënten met een BMI van 27 of hoger. Daarnaast is er setmelanotide, voor patiënten met een zeldzame, erfelijke vorm van obesitas. Dat laat Zorginstituut Nederland weten.
Gezondheidswinst
Maar er zitten wel nadelen aan Saxenda: "Om op gewicht te blijven kun je niet zomaar stoppen met het medicijn. Net zoals dat geldt voor veel andere chronische ziektes. Ook kun je er maag- en darmklachten van krijgen", vertelt Van Rossum.
Tegelijkertijd ziet de hoogleraar wel dat het middel effectief is. "Bij 60 procent van de medicijngebruikers is een gewichtsafname te zien van 5 procent. Bij ongeveer een derde is al 10 of meer procent gewichtsafname te zien. Dat is dus veel gezondheidswinst."