Zeehondenwachters krijgen vaak loos alarm, zo herken je een zeehond in nood
We maken ons te snel en onnodig zorgen om zeehonden. Dat concluderen zeehondenwachters. Zeehondenopvangcentra krijgen namelijk vaker meldingen binnen van zieke zeehonden. Maar als ze vervolgens op de melding afgaan blijken de dieren vaak helemaal niet ziek. Meestal liggen ze gewoon even te rusten. Maar wanneer moet je dan wel alarm slaan?
In de regio IJmuiden tot Cadzand kwamen in één maand 183 meldingen binnen van zieke zeehonden. Slechts 29 dieren hadden daadwerkelijk hulp nodig en zijn meegenomen naar opvangcentra A Seal in Stellendam. Dat er meer onnodige meldingen binnenkomen, komt volgens zeehondenwachter Ad van den Berge onder andere doordat mensen er sinds corona vaker op uit gaan naar stranden en natuurgebieden.
"De groep mensen die er doorgaans niet komt heeft geen flauw idee dat daar dan gewoon zeehonden kunnen rusten en slaan alarm", vertel hij aan EditieNL. Ook werd er jaren geleden juist wel op aangedrongen om actie te ondernemen bij het zien van een zeehond. "Toen waren er nog niet veel in Nederland. Er werden zelfs speciale campagnes ingericht waarin stond dat mensen de dieren zelf naar opvangcentra moesten brengen of een melding maken."
Uitrusten
Door hun ronde hoofdjes en grote ogen in verhouding tot hun neuzen, vinden mensen zeehonden erg schattig. Daarom voelen we eerder de behoefte om de dieren te helpen en trekken onnodig aan de bel, merken ze zowel bij Deltapark Neeltje Jans als bij zeehondencrèche Pieterburen.
Maar een zeehond is best zelfredzaam en heeft dus niet zo snel hulp nodig, legt Sander van Dijk uit, marine bioloog bij Pieterburen. "Vaak zijn de zeehonden even aan het rusten, maar dan denken mensen dat ze gewond zijn of hulp nodig hebben. Je moet het eigenlijk vergelijken met een verkoudheid bij mensen. Je gaat iemand die verkouden is ook niet naar het ziekenhuis brengen, die laat je juist lekker uitrusten."
Huilers
Bij de zeehondencrèche maken ze hun borst al nat voor de maand mei. Aan het einde van die maand worden altijd veel zeehondenpups geboren. "Dan zien we overal de klassieke 'huilers'", vertelt Van Dijk. De jonkies maken namelijk een piepend geluid als ze melk willen van de moeder, maar die is soms nergens te bekennen.
"Mensen denken dan gelijk: paniek en actie, terwijl het heel normaal is voor de moeder om de pup soms even alleen te laten. Soms doet ze dat zelfs wel acht uur lang. We verwachten dus extra veel meldingen volgende maand."
Roofdier
Maar wanneer moet je dan wel alarm slaan? Volgens zeehondenwachter Van den Berge hoeft dat alleen als je wonden ziet bij de zeehond of het dier bijvoorbeeld vastzit in een visnet. Hij waarschuwt dat je in dat geval dus contact opneemt met een opvangcentrum en vooral niet zelf erop af moet gaan. "We zien ze altijd als lieve aaibare diertjes, maar het zijn gewoon roofdieren die best gevaarlijk kunnen zijn."