Zelf melk tappen is in trek, maar is het beter dan verpakte melk?
Melk rechtstreeks van de tap bij de boer: steeds meer mensen tappen rauwe verse melk. Dat zeggen boerenvereniging LTO en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Volgens sommigen heeft het drinken van die onbewerkte melk gezondheidsvoordelen, maar is dat ook echt zo?
Zeventien jaar geleden plaatste Anja Meester, eigenaar van melkveebedrijf de Koeienkade, een melktap op haar boerderij. Ook zij ziet dat er in de afgelopen jaren meer mensen gebruik van zijn gaan maken. "Eerst werd er zo'n 56 liter per week getapt, nu is dat twee- tot driehonderd", vertelt ze aan EditieNL.
Aantal melktaps
Hoeveel melktaps Nederland precies telt, is niet duidelijk. Wel waren er volgens de Kamer van Koophandel op 1 januari 2017 98 melkveehouders met een melktap. In januari 2022 waren dat er 152. Het gaat daarbij alleen om de boeren die de melktap hebben geregistreerd. De KvK vermoedt dat in werkelijkheid meer ondernemers zijn die een melktap hebben.
Zelf is Meester begonnen met de tap omdat ze de melk tegen een betere prijs wilde verkopen. "Ook wilden we mensen kennis laten maken met het boerenleven. Voor ons is het ook leuker: dan zie we wat meer dan alleen stallen en koeien de hele dag."
Dat het populairder wordt om je eigen melk bij de boer te tappen, komt volgens Meester doordat steeds meer mensen inzien dat de boeren geen eerlijke prijzen krijgen voor hun melk. "En mensen gaan bewuster om met lokale producten. De prijs en kwaliteit worden er niet beter van als het vervoerd moet worden."
Salmonella
Er zijn meerdere verhalen die aantonen dat het drinken van onbewerkte melk gezondheidsvoordelen heeft. "Zo blijkt uit een Duits onderzoek dat het risico op allergieën en infecties kleiner wordt bij jonge kinderen. Ook zitten er in melk die niet is verhit stoffen die goed zijn voor het immuunsysteem. Die verdwijnen wanneer je de melk warm maakt", legt Kasper Hettinga, hoofddocent zuivelkunde aan de Wageningen Universiteit, uit.
Maar of het ook echt zo gezond is? Voordat je rauwe melk uit de tap drinkt, is het advies om die eerst te koken, weet Hettinga. "In rauwe producten kunnen namelijk ziekteverwekkers als salmonella en listeria zitten. Dat proef, ruik of zie je niet en er wordt bij tapmelk niet gecontroleerd", legt hij uit aan EditieNL.
Daarom adviseert hij het niet om de melk rauw te drinken, ondanks de mogelijke gezondheidsvoordelen. "Het is echt op eigen risico."
Testen
Op dit moment gaat hij een nieuwe onderzoeksfase in om te kijken of melk veilig kan worden zonder het te verhitten. "Dan blijven de goede stoffen bestaan, maar heb je geen kans meer op ziektes." In het lab is er al een succes geboekt met de melk en Hettinga hoopt het de komende jaren te kunnen gaan testen.