Toename pijnstillergebruik

Mark was verslaafd aan zware pijnstillers: 'Vergelijkbaar met heroïne'

·Aangepast:
© EditieNLMark was verslaafd aan zware pijnstillers: 'Vergelijkbaar met heroïne'
RTL

Meer Nederlanders maakten het afgelopen jaar gebruik van zware pijnstillers. Het medicijn oxycodon is een van de middelen die vaker is voorgeschreven, blijkt uit cijfers van het Zorginstituut Nederland. Deskundigen maken zich zorgen, omdat het middel zeer verslavend is. Mark van Rooij kan daarover meepraten: hij is verslaafd geweest aan oxycodon en wil anderen waarschuwen het niet zomaar te gebruiken.

Het aantal Nederlanders dat pijnstillers gebruikt daalde sinds 2018, maar is vorig jaar voor het eerst weer toegenomen. Waar in 2020 nog 390.920 mensen zware pijnstillers gebruikten, waren dat er een jaar later 418.120. Dat is bijna zeven procent meer.

De pijnstiller oxycodon was vorig jaar een van de 25 snelst groeiende medicijnen. "Dat is slecht nieuws", zegt Mark van Rooij tegen EditieNL. Hij heeft het medicijn zelf ook geslikt voor zijn onverklaarbare lichamelijke pijn.

Mark had al veel verschillende pijnstillers geprobeerd, maar geen van alle werkte. De dokter zag nog maar één mogelijkheid: oxycodon. "De huisarts waarschuwde me al dat het verslavend is. Het is echt vergelijkbaar met heroïne."

Zombie

De pijnstillers gaven Mark een verdoofd gevoel. "Ik ging steeds meer gebruiken, maar had daardoor ook steeds meer nodig. Op een gegeven moment voelde ik minder emotie en veranderde ik in een soort zombie. Het einde was zoek. Ik had geen vat meer op de realiteit en heb hulp gezocht."

Verslaafd aan pijnstillers: 'Pil na pil na pil. Pak ik ze niet, word ik ziek. Dit is geen leven'
Lees ook

Verslaafd aan pijnstillers: 'Pil na pil na pil. Pak ik ze niet, word ik ziek. Dit is geen leven'

Bij een verslavingskliniek kreeg hij andere pijnstillers. "Nu wil ik dat mensen weten dat ze moeten oppassen met oxycodon."

Uitgestelde operaties

Ook Ruud Coolen van Brakel van Instituut Verantwoord Medicijngebruik ziet in de praktijk hoe verslavend het medicijn kan zijn. "Daarbij kennen we de slechte voorbeelden uit de Verenigde Staten, waar het middel makkelijk wordt voorgeschreven en illegale handel is ontstaan", vertelt hij aan EditieNL.

Een duidelijke verklaring voor de stijging van het gebruik van pijnstillers is er niet, zegt Coolen van Brakel. "Maar we veronderstellen dat het met de coronacrisis te maken heeft. Operaties zijn uitgesteld waardoor mensen langer moesten doorlopen met klachten en pijnstillers voorgeschreven kregen."

Richtlijnen 

Een goed alternatief voor zware pijnstillers is er niet. En de mildere pijnstillers als ibuprofen, diclofenac, naproxen en paracetamol hebben op de lange termijn lichamelijke nadelen. Daarom wil Coolen van Brakel dat er richtlijnen komen voor artsen om te bepalen of het echt nodig is om zo'n medicijn voor te schrijven.

"We moeten mensen leren omgaan met pijnklachten, zodat we niet te snel en te lang zware pijnstillers voorschrijven."

Lees meer over
Editie NL Link in bioVerslaafdDrugsPijnstillerArtsLink in bio