Oorkwallen overspoelen Veerse Meer: 'Je surft echt door een kwallenveld'
Badgasten bij het Veerse Meer in Zeeland moeten momenteel het zwemwater delen met honderden oorkwallen. Ieder jaar zorgt het warme weer voor een toename van het aantal kwallen in de Nederlandse wateren, maar waar al die kwallen eigenlijk vandaan komen blijft onduidelijk. Daarom gaat het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee nu de kwallen in Nederland in kaart brengen.
"Er zijn verschillende theorieën over waarom kwallen soms in deze grote getalen te zien zijn", legt Dick van Oevelen, van het NIOZ uit. "Plankton, het voedsel van kwallen, gedijt goed bij warme temperaturen. Maar ook heeft de wind invloed, deze blaast de kwallen naar een gebied." Ook de zuurstofniveaus in het water zijn van invloed.
Over de aantallen van de kwallen is nog weinig bekend zegt Van Oevelen. "We missen goede gedegen tellingen, ze zijn moeilijk te tellen. Daarom zijn we een onderzoek gestart waarmee we met camera's het aantal kwallen kunnen tellen."
Voorheen ging dit namelijk nog handmatig, door de kwallen met een schepnet uit het water te vissen en vervolgens te tellen. Maar tegenwoordig maakt het NIOZ dus gebruik van cameratechniek, zodat computers kunnen worden ingezet voor het monitoren van de kwallenpopulatie.
Steken
De oorkwal is volgens Van Oevelen de meest voorkomende kwal in Nederland. Hoewel deze kwal wel kan steken, hebben mensen hier geen last van. Andere veelvoorkomende kwallen zijn de blauwe en gele haarkwal en de kompaskwal. Deze kunnen wel vervelend steken. "Met gekleurde kwallen zou ik oppassen. Die kleine naaldjes komen in je huid, dat kan behoorlijk pijnlijk zijn."
Ook Lotje Nieuwenhuis van Surfschool Veerse Dam heeft tegenwoordig dagelijks met oorkwallen te maken. "Zeker, de kwallen zijn hier nog niet weg, als er een aanlandige wind is dan zie je de kwallen heel erg goed, ze hopen hier echt op."
Surfen
Toch laat Nieuwenhuis zich deze dagen niet tegenhouden door de kwallen. "Met het surfen zelf hebben we er niet zoveel last van, die vin snijdt er wel doorheen. Alleen bij het foilen merk je de weerstand wel, en merk je dus ook echt dat je door een kwallenveld heensurft."
Als je onverhoopt toch gestoken bent door een kwal, is het volgens Van Oevelen zaak om snel te handelen. "Je moet voorkomen dat netelcellen gaan vuren, dus afwassen met zout water. Gebruik hiervoor geen zoet water. Afspoelen met warm water zorgt ook voor de-activatie van het gif."