Frituur van de toekomst?

Snackbar experimenteert met infraroodfrituur: 'We moeten van het gas af'

Door EditieNL ··Aangepast:
© EditieNLSnackbar experimenteert met infraroodfrituur: 'We moeten van het gas af'
RTL

Een revolutie in de snackwereld? Ria Dekker van snackbar FrieteRia in Dronten experimenteert met een frituur die gebruikmaakt van infraroodtechniek om het vet te verwarmen. Op deze manier hoopt de snackbar de stijgende gasprijzen in de toekomst te kunnen omzeilen. Maar dat kan natuurlijk alleen als de frikandellen er niet onder lijden.

"We zijn nog met proeven bezig. Gisteren hebben we voor tweehonderd kinderen friet gebakken", vertelt Dekker. "We verwachten dat het systeem eind dit jaar in productie gaat voor alle snackbars, dus wat dat betreft gaat het hartstikke goed."

Dekker kwam op dit idee naar aanleiding van een item op BNR over infraroodverwarming. "Dat moet toch ook kunnen met een frituurpan, dachten we toen. Dus hebben we geïnformeerd hoe het werkte en we dachten: waarom zouden we het niet proberen?"

Snackbars kampen met hoge energieprijzen: 'Frietje wordt onbetaalbaar'
Lees ook

Snackbars kampen met hoge energieprijzen: 'Frietje wordt onbetaalbaar'

"Toen hebben we zelf een infraroodbak laten maken en zijn we met proeven begonnen", legt Dekker uit. Een bijkomend voordeel is dat het infraroodsysteem in de bestaande oven geplaatst kan worden. Het is dus niet nodig om een hele nieuwe frituur aan te schaffen. Bovendien is een infraroodlamp makkelijk te vervangen als die kapot gaat. 

Wel blijft de kwaliteit van het eten voorop staan bij FrieteRia. "Het is heel belangrijk dat de temperatuur van de frituur goed blijft, want als je de koude patat erin gooit dan zakt die helemaal terug", legt Dekker uit. "Daarom hebben we nu een boosterknop op de bak zitten. Als je die aanzet, dan vliegt de temperatuur weer omhoog."

Veelbelovend

Vooralsnog zijn de resultaten dus veelbelovend volgens Dekker. Zo is de baktijd zelfs met een minuut omlaag gegaan. Dekker verwacht daarnaast dat het vet langer mee zal gaan, omdat dit in de nieuwe pannen beter verdeeld is. 

Energietransitiedeskundige Petra de Jongh vindt de infraroodverwarming een interessant alternatief voor gas. "Op zich is infrarood redelijk effectief, effectiever dan elektrische verwarming. Het is echt warmtestraling. Dat kennen we bijvoorbeeld ook van de magnetron, hoewel dat andere straling is."

Het voordeel van infraroodverwarming is volgens de Jongh dat de warmte overal gelijk verdeeld wordt. Of de specifieke opstelling van FrieteRia ook een succes zal zijn, is volgens De Jongh lastig te zeggen. Toch juicht ze dit soort ontwikkelingen toe. "We moeten echt minder verhitten op gas, vooral op grote schaal."

En over de smaak van onze geliefde snacks hoeven we ons volgens De Jongh geen zorgen te maken. "Met je eten doet het niets, infrarood geeft alleen hitte af. Je kunt de warmte het beste vergelijken met zonlicht, dat bestaat naast zichtbaar licht ook uit UV-straling en infrarood."

Gasprijzen

Hoewel de infraroodverwarming ook vanuit klimaatoogpunt interessant is, is de ontwikkeling bij FrieteRia vooral uit nood geboren. "We moeten toch van het gas af, want anders wordt het hartstikke duur."

Of de infraroodfriteuse ook daadwerkelijk aanslaat moet nog blijken, maar de frituurwereld lijkt volgens Dekker in ieder geval wel warm te lopen voor de innovatie. "We hebben op Facebook een Frietbook-groep en daarin zien we dat veel cafetaria's het moeilijk hebben. Nu hebben de snackbars dit opgepikt en daar gaan we mee verder."

Lees meer over
Universiteit UtrechtVoedingEnergietransitie