Oorlog in Oekraïne

Snackbars kampen met hoge energieprijzen: 'Frietje wordt onbetaalbaar'

·Aangepast:
© EditieNLSnackbars kampen met hoge energieprijzen: 'Frietje wordt onbetaalbaar'
RTL

Een patatje mayo van de lokale snackbar kan zomaar eens een paar euro meer gaan kosten. De frituurbranche komt door de oorlog in Oekraïne onder druk te staan door hoge energieprijzen en steeds duurder wordende producten als snacks, frituurolie en verpakkingen. De brancheorganisatie Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) zoekt daarom steun in Den Haag.

De al hoge energieprijzen blijven maar stijgen door de situatie in het Oosten. ProFri slaat alarm omdat de rekeningen onbetaalbaar worden voor de ondernemers in de frituurbranche. En dat gaan patatliefhebbers ook voelen in hun portemonnee: "Als het zo doorgaat wordt een frietje onbetaalbaar", zegt Frans van Rooij van de Vereniging Professionele Frituurders.

Schrikken

Naar schatting heeft ongeveer veertig procent van de cafetariahouders een variabel energiecontract. "Zij worden nu al geconfronteerd met een hoge rekening. Veel vaste contracten van de andere ondernemers lopen binnen een jaar af. Hen staan ook hoge kosten te wachten", zegt Van Rooij. De grootste klap moet nog komen, denkt hij. 

Inval in Oekraïne? 'Energieprijzen nóg verder omhoog'
Lees ook

Inval in Oekraïne? 'Energieprijzen nóg verder omhoog'

Marieke en René Jacobse, eigenaren van een cafetaria in Helvoirt hebben zo'n variabel contract. "In februari 2021 betaalden we ongeveer 400 euro voor gas, dat is dit jaar bijna verdriedubbeld. Het is schrikken voor ons als we zowel de privé- als de zakelijke rekening openen", vertelt Marieke.

Steeds duurder

Die hogere kosten doorberekenen aan de klanten willen de eigenaren niet. "We hebben de prijs nu een klein beetje verhoogd, maar we gaan niet verder. Dan prijs je jezelf uit de markt. Klanten accepteren te hoge prijzen niet. Dan kopen ze liever een airfryer of frituurpan en dat willen we natuurlijk ook niet."

Frans van Rooij denkt dat het onvermijdelijk is om uiteindelijk de prijzen te laten stijgen. Dat komt ook doordat de inkoop van snacks, friet, frituurolie en verpakkingen steeds duurder wordt. "Maar we hebben wel het geluk dat iedereen houdt van een frietje. Niet iedereen kan uiteten maar een snack halen lukt vaak wel."

Cultuur

Ook snackexpert Mark van der Molen denkt niet dat mensen zomaar een frietje links laten liggen als het duurder wordt. "Mensen stoppen ook niet met roken ondanks het steeds duurder wordt. Ze gaan misschien een frietje minder eten, maar ik kan me niet voorstellen dat ze het helemaal niet meer doen", zegt Van der Molen tegen EditieNL.

Als het aan hem ligt behoort de snackbar tot een stuk Nederlandse cultuur. "Als je de grens overgaat dan zien die zaken er heel anders uit en verkopen ze heel andere dingen." Ook vindt hij het een belangrijk onderdeel van het straatbeeld in binnensteden en dorpen. "Steeds meer kleine ondernemers verdwijnen door die hoge kosten. Dat is zonde. We moeten het koesteren."

Schulden

Om de ondernemers te helpen en klanten voor hoge prijzen te beschermen, doet ProFri een oproep voor steun uit Den Haag. Van Rooij: "Het coronaherstelplan is nog niet gepresenteerd. Veel horecaondernemers zitten al in de schulden door de pandemie en dan komt dit er nog bij."

Lees meer over
Editie NL Link in bioEnergieEnergierekeningGasOndernemers