Modenamen

Netflix-serie Sex Education inspireert ouders: steeds meer meisjes heten Maeve

·Aangepast:
© EditieNLNetflix-serie Sex Education inspireert ouders: steeds meer meisjes heten Maeve
RTL

Fans van de Netflix-serie Sex Education weten het allang: hoofdpersonage Maeve is het toonbeeld van cool. Met haar roze haren en rebelse karakter stal het personage al snel de harten van de kijkers, en dat is nu ook terug te zien in Nederlandse babynamen. Waar er in 2018 nog 38 Maeves werden geboren, waren dit er in 2021 al 286. Maeve is hiernaast ook niet de eerste tv-naam die het goed doet.

Het gebeurt namelijk wel vaker dat namen van populaire personages een inspiratie vormen voor jonge ouders. Zo is ook de naam van het andere hoofdpersonage uit Sex Education, Otis, erg in trek momenteel en eerder was er na de geboorte van GTST-baby Bram ook al een sterke toename van het aantal Brammetjes in Nederland, zo vertelt namendeskundige Gerrit Bloothooft van de Universiteit Utrecht en het Meertens Instituut.

Monique en Robert Oomen zijn twee van de kersverse ouders die zich lieten inspireren door Sex Education bij de geboorte van hun dochter. "We hadden nog nooit van de naam Maeve gehoord totdat we Sex Education keken. Op slag waren we verliefd", vertelt Monique aan EditieNL.

"We waren op dat moment nog niet in verwachting, maar wisten wel: als we ooit een kind kunnen krijgen en het wordt een dochter, dan noemen we haar Maeve", vervolgt Oomen. "We vonden vooral de naam Maeve heel mooi, maar ook het personage past bij ons. Ze is stoer en doet vooral haar eigen ding."

De Oomens hopen dan ook dat dochter Maeve ook qua karakter iets wegheeft van het personage. "Het personage is zichzelf en het kan haar weinig schelen wat anderen van haar vinden. Mijn man en ik zijn ook wat alternatiever en dat was op school soms niet altijd even makkelijk. We zijn vooral onszelf gebleven en we hopen dat Maeve dat ook doet."

Modenamen

Ook namendeskundige Gerrit Bloothooft, van de Universiteit Utrecht en het Meertens Instituut, merkt dat ouders zich steeds vaker door populaire cultuur laten inspireren bij het vernoemen van hun kinderen. "Modenamen domineren nu volledig de keuzes van ouders en iedere 20 à 25 jaar krijgen we een behoorlijke vernieuwing van de namenvoorraad."

"Hierin kan een serie zeker een rol spelen", vervolgt Bloothooft. "Wanneer een personage in een serie of film erg populair is, zien we vaker dat er een piek is in het gebruik van de naam." Toch gaat dit niet altijd op, legt Bloothooft uit. "Een naam moet niet al te afwijkend zijn. Sinds Game of Thrones zien we maar een handjevol kinderen die naar het personage Khaleesi worden vernoemd, omdat het toch wel een heel aparte naam is."

Fans van Sex Education opgelet: er komt een vierde seizoen aan
Lees ook

Fans van Sex Education opgelet: er komt een vierde seizoen aan

Naast de populariteit van het personage denkt Bloothooft dat er mogelijk ook nog een aantal andere factoren zijn die ervoor hebben gezorgd dat Maeve het zo goed doet. "Bij deze naam speelt ook de afwijkende spelling een rol en slaan de ouders aan op de Ierse herkomst. Hiernaast is de letter M ook de populairste initiaal voor vrouwennamen."

Concurrentie

In de omgeving van Monique en Robert Oomen was de naam Maeve zelfs zo populair dat de Oomens te maken hadden met concurrentie om de naam. "Toevallig hadden we ook twee nichten die in verwachting waren en toen Maeve werd geboren hoorden we dat ook zij Maeve op hun lijstje hadden staan. Maar onze Maeve werd als eerste geboren. Een plan B was dus niet nodig."

En kleine Maeve zelf? Die doet lekker haar ding, vertelt Oomen. "In april is ze geboren en het gaat harstikke goed met haar. Ze is heel vrolijk en brabbelt er op los."

Lees meer over
Universiteit UtrechtEditie NL Link in bioSex EducationNetflixserie