Daan, Thomas en Tim: al 25 jaar de populairste namen
Daan, Thomas, Anna of Julia. De kans is groot dat je wel een aantal jongvolwassenen in je omgeving hebt met deze namen. Het zijn sinds 1995 de populairste voornamen. Voeren deze namen over 25 jaar nog steeds de lijst aan? "Sommige namen sterven uit."
De klas van juf Anne uit Koudekerk aan den Rijn is heel divers. Er zitten een Sep, een Sky en een Stacey in de klas. Maar ook Teun en Lisa. De kinderen van groep acht schrijven alle namen op elkaars T-shirt op de laatste schooldag. Als ze over 25 jaar die T-shirts nog eens bekijken staan er misschien wel namen op die dan helemaal niet meer voorkomen.
Voornamen zijn tegenwoordig erg trendgevoelig. "Vroeger werden kinderen vaak vernoemd", legt taaldeskundige Marc van Oostendorp uit aan EditieNL. "Er was een systeem waarbij namen van de ene op de andere generatie werden overgedragen."
Dat systeem van vernoemen laten Nederlanders tegenwoordig steeds meer los, waardoor nieuwe namen in opkomst zijn. "Het gekke aan naamgeving is dat ouders een kind een originele naam willen geven, maar toch met de tijd en trends mee willen gaan en op een of andere manier toch bij anderen afkijken. Vaak worden namen daardoor dus toch overgenomen."
En zo krijg je dat bepaalde namen ineens een tijd lang populair kunnen zijn: bijvoorbeeld de naam Noah. "Noah is nu een heel populaire naam. Dat was dertig jaar geleden niet zo. Daardoor weet je al direct dat je met een jong iemand te maken hebt."
De kans dat je met een jongvolwassene te maken hebt is bij de namen Daan, Thomas en Tim ook groot. Deze namen zijn het meest gegeven sinds 1995. Bij meisjes zijn Anna, Lisa en Julia al een kwart eeuw het populairst.
Noah
De kans dat je een Noah tegenkomt die ouder is dan 30 is niet heel groot. In 1990 kregen slechts acht kinderen die voornaam. In 1980 niet meer dan twee. Vorig jaar kregen 945 jongens de naam Noah.
Bron: Meertens Instituut/ SVB
Annelies
Een naam die langzaam uitsterft is Annelies. In 1969 was de naam het populairst. Dat jaar kregen 158 kinderen die naam. Vorig jaar waren het er minder dan 25.
Juf Anne merkt dat populaire namen komen en gaan. "Ik heb nu voor het eerst een Sky in de klas, dat heb ik nog niet eerder gehad", zegt ze tegen EditieNL. Ze merkt zelf nog niet dat namen minder populair worden. Wel ziet ze juist dat namen van vroeger weer terugkomen. "Ouderwetse namen zoals Jan en Kees hoor je nu weer."
"Sommige namen sterven uit, andere overleven", legt taaldeskundige Van Oostendorp uit. "Dat komt omdat ze toch wat moderner zijn en op een of andere manier toch met de tijd mee zijn gegaan. Namen zoals Daan, Thomas en Tim zijn redelijk neutraal."
Wil je zien hoe populair jouw naam is? Dat kun je zien op de site van de Sociale Verzekeringsbank.