Pop-upcamping

Toch op vakantie dankzij gratis camping: 'Lekker om er even uit te zijn'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLToch op vakantie dankzij gratis camping: 'Lekker om er even uit te zijn'
RTL

Nu het door de prijsstijgingen voor veel mensen steeds moeilijker wordt om de dagelijkse lasten te betalen, zit een vakantie er voor veel met weinig te besteden al helemaal niet meer in. Op de gratis pop-upcamping van Stichting Wiel kunnen twaalf gezinnen die het financieel moeilijk hebben toch nog genieten van een weekje vakantie.

Wesley Both zit dit jaar voor de derde keer op de camping met zijn vrouw en twee kinderen en hij is de stichting maar al te dankbaar. "Wij zitten in de schuldsanering, dus een vakantie had er anders niet ingezeten. Als je de financiële middelen niet hebt is het natuurlijk superfijn als dit aangeboden wordt."

"Iemand van de stichting wees me er drie jaar geleden op dat dit misschien wat voor ons zou zijn en het beviel ons toen zo goed dat we daarna teruggekomen zijn", vervolgt Both.

Er worden allerlei activiteiten georganiseerd© Eigen foto
Er worden allerlei activiteiten georganiseerd

Als vaste gast op de camping neemt Both dit jaar ook de organisatie van de activiteiten op zich, zo werd er voor de kinderen al een waterkartrace georganiseerd en was er een stormbaan, en staat er ook nog een spooktocht op het programma.

Voor Both is het fijn om op deze manier ook nog iets terug te kunnen doen. "Veel mensen helpen graag mee, dat is leuk om te zien, maar je ziet ook hoeveel werk en energie de stichting erin stopt. Dat is toch wel de andere kant van het verhaal."

Nadat de camping in de voorgaande jaren nog kampte met wat kinderziektes, merkt Both dat de sfeer dit jaar erg gemoedelijk is op de camping. "In het begin vonden mensen het een beetje onwennig om hier naartoe te komen. Schaamte was wel een thema toen de advertentie voor het eerst werd geplaatst. De meeste mensen komen hier uit de buurt en waren bang dat ze herkend zouden worden."

Bespreekbaar maken

Both denkt daarom dat het juist goed is dat mensen op de camping ook hun verhaal kunnen delen. "Zo willen we het toch bespreekbaar maken. Je bent niet anders dan een ander, we zijn gewoon mensen bij elkaar. Arm of rijk, iedereen is gelijk."

Ook Marja van Engelen van Stichting Wiel denkt dat de camping kan bijdragen aan het doorbreken van maatschappelijke taboes. "We zouden nog wel tien campings kunnen vullen, maar veel mensen durven toch niet te komen. Die schaamte is misplaatst en daarom zijn wij heel blij als mensen toch komen."

"Wij merken dat praten wel helpt omdat het toch zorgt voor erkenning van de problematiek", vervolgt Engelsen. "Door dit soort initiatieven te organiseren hopen we een netwerk op te bouwen waardoor mensen ook contacten kunnen leggen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten."

Samenwerken

Voor de organisatie van de camping werkt Stichting Wiel nauw samen met de gemeenschap. Zo wordt het terrein en materialen gebruikt van de lokale scoutingvereniging, worden tenten gesponsord of in bruikleen gegeven door mensen uit de buurt en denken ook lokale bedrijven graag mee over bijvoorbeeld het eten of de activiteiten. Bovendien dragen de campinggasten dus ook zelf hun steentje bij. "Het is niet alleen vanuit Wiel voor de mensen, we doen het echt met elkaar."

Zodoende hoopt de stichting wat ontspanning te bieden aan een groep die dat goed kan gebruiken. "Mensen met lagere inkomens krijgen doorgaans veel tegenslagen te verwerken. Geldstress heeft veel effect op het totale welzijn, dat moeten we niet onderschatten."

Vriendschappen

Na drie jaar werpt dit volgens Both al duidelijk zijn vruchten af. "Er worden echt vriendschappen opgebouwd en we spreken ook door het jaar heen met elkaar af. Daar haal je toch steun uit. Ook buiten de vakantieweek om is er een blijvend positief effect."

Lees meer over
InflatieVakantieEditie NL Link in bio