'Zet ook de knop om'

'Hang de was op': Simpele energiebesparingstips overheid open deur?

Door Editie NL··Aangepast:
© Getty Images'Hang de was op': Simpele energiebesparingstips overheid open deur?
RTL

Door de alsmaar stijgende gasprijs is het slim om als consument extra op het verbruik te letten. Met de campagne 'Zet ook de knop om' geeft de overheid tips hoe je thuis het gasverbruik kunt verminderen. Zo is het een stuk voordeliger om de was op te hangen in plaats van te drogen met een droger. Ook al klinkt het voordehand liggend, volgens deskundigen zijn dit soort tips niet overbodig.

De zonwering omlaag doen, een ventilator gebruiken in plaats van de airco, korter douchen en de was ophangen: het zijn allemaal tips van de overheid om het energieverbruik omlaag te brengen. Hebben we hier echt een campagne voor nodig? "Voor veel mensen zal dit een open deur zijn maar er zijn genoeg mensen voor wie dat niet zo is", legt gedragspsycholoog Sabine Jansen uit aan Editie NL.

Het werkt als een soort geheugensteuntje. "In het dagelijks leven ben je niet de hele dag bezig met de was en de droger." Dus om te voorkomen dat de was automatisch meteen in de droger wordt gestopt kan het volgens haar helpen om die boodschap te blijven herhalen.

Europese gasprijs schiet weer omhoog: chrysanten 'onbetaalbaar'
Lees ook

Europese gasprijs schiet weer omhoog: chrysanten 'onbetaalbaar'

Daarnaast worden er volgens Marlon Mintjes van Milieucentraal ook nog genoeg energiebesparingstips genoemd die veel mensen nog niet weten. "Je kan bijvoorbeeld je was met een kouder programma draaien of de eco-stand op je vaatwasser gebruiken." Dat kan zomaar honderden euro's per jaar schelen.

Hoeveel bespaar je?

Zet je verwarming op 19 graden, je bespaart dan gemiddeld 200 euro per jaar. Gebruik een ventilator in plaats van een airco, dat scheelt je 6 euro per dag. Door slecht vijf minuten te douchen bespaar je 130 euro per jaar.

Bron: zetookdeknopom.nl

Het verminderen van het gasverbruik kan op den duur ook ervoor zorgen dat de prijs van gas weer iets omlaag gaat. Hans de Klok van vergelijkingssite Pricewice legt uit hoe dat komt.

"Als we minder gas verbruiken dan is er automatisch ook meer aanbod. Dan is het goed mogelijk dat we weer iets meer naar normale prijzen gaan. Maar echt zo laag als voor de crisis zal het waarschijnlijk niet meer worden."

Lees meer over
Nederlandse overheidsinstantiesMilieu CentraalGasEnergieEnergiebesparingGasleveringEditie NL Link in bio