73 te oud voor nieuwe baan? 'Ik ben nu juist in topvorm'
Na zeventig jaar hebben de Britten weer een mannelijk staatshoofd: koning Charles III. Met een leeftijd van 73 jaar is hij de oudste aantredend Britse monarch ooit. Waar veel van zijn leeftijdsgenoten al van hun pensioen genieten, begint het voor hem nu pas echt. Hoe is het om op die leeftijd nog aan een nieuwe baan te beginnen?
Ga er maar aan staan, zou je misschien denken. Toch is koning Charles lang niet de enige werkende senior. Waar er in 2003 nog zo'n 9000 werkende 75-plussers waren in Nederland, was dat aantal in 2020 toegenomen tot zo'n 30.000, zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Steeds meer ouderen werken dus tot late leeftijd door, en misschien is dat ook helemaal zo gek nog niet. "Mensen vragen mij weleens waarom ik nog niet met pensioen ga. Maar ik ben nu juist in topvorm", vertelt Jack Wiebenga (77), directeur van ouderenuitzendbureau Actief 65+. "Eén op de tien 67-plussers is zelfs nog aan werk."
Dat heeft volgens hem verschillende redenen. "Natuurlijk is er de financiële prikkel, bijvoorbeeld om nog lekker met de caravan op vakantie te kunnen of wat extraatjes te kunnen kopen voor de kleinkinderen. Maar we zien toch wel dat de meeste mensen het doen om onderdeel te blijven van de maatschappij. Om niet buiten de samenleving te staan."
Leeftijdsgenoten
Gerard Oostendorp is een leeftijdsgenoot van koning Charles, en werkzaam bij Actief 65+ als matcher. Ook voor hem was het sociale aspect een belangrijke drijfveer om door te gaan. "Ik heb nogal een rommelig verloop van m'n carrière gehad, maar het werken met mensen was voor mij wel de rode draad."
Hoewel deze redenen voor koning Charles wellicht minder centraal staan bij zijn nieuwe functie, is het volgens hoogleraar neuropsychologie Martine van Zandvoort toch bijzonder om op deze leeftijd nog te beginnen. "Sowieso is het natuurlijk bijzonder om op die leeftijd een professionele carrière te hebben, maar tegelijkertijd is het woord 'nieuwe baan' hier misschien ook niet helemaal op zijn plek."
Mentale flexibiliteit
"De aanloop van ongeveer vijftig jaar die hij heeft gehad, maakt dat het niet helemaal nieuw voor hem zal zijn", vervolgt Van Zandvoort. Toch denkt ze dat Charles vanwege zijn hoge leeftijd wel voor de nodige uitdagingen zal staan. "Wat we weten van het verouderde brein, is dat we zoiets hebben als gekristalliseerde kennis en vloeibare intelligentie. Hij kan terugvallen op jarenlange ervaring, maar zijn mentale flexibiliteit zal wel lager zijn."
"Het inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen zal hem moeite gaan kosten", legt Van Zandvoort uit. "Dat zal ook betekenen dat dat offers van hem gaat vragen. Hij zal heel veel andere dingen niet meer kunnen doen. Als hij dit gaat doen, zal hij daar volle bak mee aan de bak moeten gaan met een sterk team om hem heen."
Langzamer
Want dat het veel energie gaat kosten, dat is volgens Van Zandvoort zeker. "Hij heeft natuurlijk een sterke basis, maar het brein werkt wel een stuk langzamer. Het zal dus ook veel vergen van het team om hem heen, want hij kan het niet alleen."
"Charles doet eigenlijk het tegenovergestelde van zijn moeder. Waar zij op heel jonge leeftijd begon zonder ervaring, begint hij nu op late leeftijd met een enorme bak aan ervaring. Allebei met hun eigen interessante uitdagingen."