Na dood Elizabeth

Koning Charles in eerste toespraak: 'Beloof me levenslang in te zetten'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL

De Britse koning Charles belooft zich levenslang in te zetten voor het Britse volk. Dat zei hij tijdens zijn eerste toespraak als koning, waarin hij ook zijn 'darling mama' bedankte voor haar levenslange toewijding als koningin.

"Ik zal jullie dienen met loyaliteit, respect en liefde", zei de 73-jarige vorst in een opgenomen videoboodschap die om 19.00 uur Nederlandse tijd op televisie en online werd uitgezonden. 

In die toespraak bracht hij zijn gezin ter sprake. Hij zei te blijven bouwen op zijn vrouw Camilla. Hij sprak ook zijn liefde uit voor zijn zoon William, de nieuwe kroonprins, en diens vrouw Catherine, en voor zijn jongere zoon Harry en diens vrouw Meghan.

William prins van Wales

William is nu prins van Wales, maakte Charles bekend. Die titel droeg hij zelf, voor hij koning werd door het overlijden van zijn moeder. Traditiegetrouw draagt de koning of koningin die titel over. 

Over Harry en Meghan zei de koning dat hij hen 'liefde' stuurt terwijl ze hun leven 'over zee' verder opbouwen. Prins Harry en Meghan maakten begin 2020 bekend dat ze een stap terug zouden doen binnen het Britse koningshuis. Ze wonen inmiddels met hun twee kinderen in de Verenigde Staten.

Dít zijn de nieuwe titels van de Britse royals
Lees ook

Dít zijn de nieuwe titels van de Britse royals

Het slotwoord was weer aan zijn moeder gericht: "Mijn lieve mama, nu je aan je laatste reis begint wil ik je simpelweg zeggen: dank je wel. Dank je voor je liefde en toewijding aan onze familie, en aan de familie van naties die je al die jaren gediend hebt. Mogen engelen je toezingen op weg naar je laatste rustplaats."

Uitgeroepen tot koning

Koningin Elizabeth overleed donderdagmiddag op 96-jarige leeftijd. Charles was al koning op het moment dat Elizabeth haar laatste adem uitblies, maar morgen wordt zijn opvolging formeel gemaakt. Hij zal als koning de naam Charles III dragen.

Na de benoemingsceremonie wordt Charles III ook vanaf het balkon van Buckingham Palace en op Trafalgar Square uitgeroepen tot koning. In de komende dagen zal hij de verschillende delen van het koninkrijk bezoeken.
 

Koning Charles kwam vanmiddag met zijn vrouw Camilla aan bij Buckingham Palace in Londen. Daar stond een mensenmassa hem op te wachten. Om hun steun te betuigen aan de nieuwe koning met woorden, bloemen en gezang.
Lees meer over
Koning Charles IIIGroot-Brittannië