Bloedtest kan aanleg postpartum depressie aantonen: heeft testen zin?
Een postpartum depressie al opsporen voordat iemand bevallen is. Onderzoekers van het Johns Hopkins instituut in Baltimore hebben ontdekt dat je in sommige gevallen met een bloedtest bij zwangere vrouwen kan zien of zij een grotere kans hebben op een postpartum depressie. Is zo'n test zinvol?
Annegré Leijenhorst, moeder van twee, kreeg na haar tweede bevalling een postpartum depressie. "Het kwam bij mij erg onverwachts. Na de zwangerschap was ik dolblij, maar daarna kreeg ik ineens angstaanvallen", vertelt ze. "Als ik eerder had kunnen weten dat ik een postpartum depressie zou krijgen, dan was dat natuurlijk fijn geweest."
De draad kwijt
Annegré is maatschappelijk werker en nu moest ze zelf ineens allerlei pillen slikken, die ze daarvoor aan mensen in haar werk moest verstrekken. "Ik was helemaal de draad kwijt. Ik was mezelf niet meer. Als ik in de spiegel keek zag ik een lege huls, in die periode wilde ik eigenlijk niet meer leven", vertelt ze aan Editie NL.
Toen het misging ging Annegré naar de huisarts voor een doorverwijzing voor een psycholoog. "Er kwam bijna iedere dag hulp over de vloer. Van verpleegkundigen tot aan psychiaters. Ik slikte antipsychotica. Uiteindelijk was het thuis niet meer houdbaar en toen heb ik drie maanden niet thuis gewoond."
Net als Annegré hebben meer vrouwen last van een depressie. Volgens het Trimbos Instituut hebben jaarlijks ongeveer 23.000 zwangere of net bevallen vrouwen in Nederland last van een depressie. Dat is tien procent van alle vrouwen die in verwachting raken.
Hulp bij kersverse moeders
Volgens psychiater Mijke Lambregtse zijn er steeds meer verloskundigen en gynaecologen die kijken naar psychische klachten na de bevalling en naar hoe een vrouw gevolgd kan worden. "Dat kan heel laagfrequent zijn maar het kan ook een preventieve behandeling zijn, een psychologische interventie of als het nodig is medicatie."
Factoren die tot een depressie leiden
Een depressie is een verzamelbegrip van een aantal symptomen. Meerdere factoren kunnen leiden tot een depressie
Het kan genetisch bepaald zijn, bijvoorbeeld: ontregeling in het bloed, schildklier, hormonen en immunologische factoren. Maar ook sociale factoren: wat maakt iemand mee en wat maakte iemand voor de zwangerschap al mee.
Eigenlijk is het vooral belangrijk dat er een goede inschatting wordt gemaakt en een goed behandelplan komt. "Er zijn verschillende poli's waar vrouwen terecht kunnen. Dan maken we een preventief behandelplan. We kunnen risicofactoren inventariseren en kijken of we dat kunnen verminderen of monitoren. Dan kunnen we het goed in de gaten houden wanneer het bijna misgaat."
Maar helemaal in het begin van de zwangerschap testen op mogelijke depressies zoals in het onderzoek is gedaan heeft volgens haar niet zoveel zin. "Als je een beter profiel hebt van een vrouw, dan zou het wel kunnen helpen. Je kunt een klein aspect van kwetsbaarheid eruit halen, maar de kans dat je met zo'n test de hele zorg gaat veranderen is buitengewoon klein."
Heb jij vragen over zelfdoding?
Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl
24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week