70 jaar Donald Duck

Donald Duck wereldwijd het populairst in Nederland: 'Het is een antiheld'

·Aangepast:
© Editie NLDonald Duck wereldwijd het populairst in Nederland: 'Het is een antiheld'
RTL

De bekendste eend van ons land mag morgen zeventig kaarsjes uitblazen. De Nederlandse versie van het weekblad Donald Duck bestaat in ons land als sinds 1952 en is nog steeds ontzettend populair. Veel populairder zelfs dan in bijvoorbeeld Amerika, waar hij ooit bedacht werd. Hoe komt dat toch?

Kwik, Kwek, Kwak, de Zware Jongens en Guus Geluk, wie kent ze niet? Deze vrolijke dieren liggen al zeventig jaar op menig Nederlands toilet, nachtkastje en koffietafel. "Het is natuurlijk een kinderblad maar eigenlijk is het een familieblad want de hele familie leest mee", vertelt hoofdredacteur Ferdi Felderhof tegen Editie NL. "We horen zelfs van opa's en oma's die een abonnement hebben zodat ze met hun kleinkinderen mee kunnen lezen." 

Met 200.000 abonnees is het weekblad wereldwijd in Nederland het populairst. 

Jonas (9) verhuurt zijn Donald Duck-collectie: 'Ik hoop op vijftig abonnees'
Lees ook

Jonas (9) verhuurt zijn Donald Duck-collectie: 'Ik hoop op vijftig abonnees'

Volgens John Assenbergs van het Museum of Comic Art in Noordwijk is Donald Duck zo populair omdat het niet altijd goed met hem gaat. "Maar uiteindelijk komt het wel goed met hem", zegt hij tegen Editie NL. "En daar houden wij van. In Amerika is Mickey Mouse veel populairder omdat die alles veel beter voor elkaar heeft. Amerikanen hebben toch andere humor."

John Asselbergs, Museum of Comic Art© Editie NL
John Asselbergs, Museum of Comic Art

Ook zijn klunzigheid slaat hier aan. Hoofdredacteur Felderhof legt uit waarom. "Ik denk dat hij hier zo aanslaat omdat het een antiheld is. Pietje Bell en Dick Trom werken daarom hier ook goed. Wij houden ervan dat Donald altijd ruzie heeft met zijn buurman en geen geld krijgt van zijn rijke oom."

In Amerika is de Donald Duck daarom ook geen weekblad. Alleen in Nederland, Denemarken en Italië valt er elke week een nieuw exemplaar op de mat. De redacties bedenken zelf de verhalen en tekeningen.

Vroeger moesten de verhalen nog eerst naar Disney in Amerika om goedgekeurd te worden. Maar volgens Assenbergs hoeft dat niet meer. "Het moet wel in lijn zijn met Disney. Dus er staat bijvoorbeeld niet echt geweld in. Ook stonden er vroeger veel indianenverhalen in maar tegenwoordig niet meer."

Rolstoel

Verder heeft de redactie veel vrijheid om het blad naar eigen wens in te vullen. "We hebben invloed op de taal, de personages en de thema's die we behandelen", vertelt Felderhof. Zo hebben we laatst een verhaal over Max Verstappen gemaakt. En Kwik, Kwek en Kwak hebben een klasgenootje, Rik, die in een rolstoel zit. Daarover hebben we heel veel positieve reacties gekregen van kinderen die zelf een handicap hebben."

Doordat de verhalen zo actueel zijn, zijn ze heel herkenbaar voor de lezers. Toch worden niet alle thema's behandeld. "Corona hebben we helemaal overgeslagen en de Oekraïne-oorlog doen we ook niet. Politiek kan sowieso niet in Disneystrips. Sommige onderwerpen zijn gewoon te zwaar voor jeugdstrips. Het is en blijft een fantasiewereld dus we hoeven ook niet alle onderwerpen te behandelen."

Lees meer over
DisneyStripsEditie NL Link in bioLink in bio