Bang op de fiets in het donker? 'Bel iemand op'
Hoe veilig voel jij je op de fiets in het donker? Dat wil de Fietsersbond graag weten. Ze willen in kaart te brengen wat gemeentes kunnen doen om fietsen in het donker prettiger en veiliger te maken. Maar of fietsen in het donker ooit echt aangenaam wordt valt nog te betwijfelen. Het zit namelijk in onze genen om het spannend te vinden.
De fietsersbond neemt de hele maand enquêtes af bij fietsers over hoe veilig ze zich in het donker voelen. "Het is niet aantoonbaar dat er daadwerkelijk meer incidenten plaatsvinden met fietsers in het donker", vertelt Ross Goorden van de Fietsersbond. "Het is echt een gevoelskwestie."
Maar ook al is het een gevoel, toch wil de Fietsersbond het aangenamer maken in het donker. Met de resultaten uit de enquête kunnen ze gemeentes adviseren. "Ik denk dat er in elke gemeente wel plekken zijn aan te wijzen – bij sportvelden of industrieterreinen – die fietsers als eng ervaren. Gemeentes kunnen die plekken dan beter verlichten of bosschages snoeien."
Al zal dat er waarschijnlijk niet meteen voor zorgen dat fietsers 's avonds zorgeloos naar huis fietsen. Het feit dat het donker is maakt ons van nature behoedzamer. "Het donker is minder overzichtelijk en daardoor voelen we ons kwetsbaarder", legt psycholoog Ariane Faas uit aan Editie NL. "Je hebt minder controle, minder overzicht en daarom voelen dingen onvoorspelbaarder en dat kan ervoor zorgen dat je een onveilig gevoel krijgt."
Dat we alert zijn in het donker is voorgeprogrammeerd in onze hersenen. "Het gaat helemaal terug naar de prehistorie. Toen moesten we in het donker op ons hoede zijn want dan waren er allerlei gevaren. Bovendien is het in het donker moeilijker om een veilige situatie te creëren dan in het licht. En daar zijn we onbewust toch continu mee bezig."
Meefietslijn
Om het gevoel van veiligheid te vergroten voert de Fietsersbond op een aantal plekken in Nederland ook actie met de Meefietslijn. Fietsers kunnen dan iemand van die lijn bellen terwijl ze fietsen om zich zo iets veiliger te voelen.
Vrijwilligers van de Meefietslijn staan met een stand langs een donker fietspad, bijvoorbeeld aan het begin van een groot park, om aandacht te vragen voor fietsers in het donker. "Mensen kunnen met ons een gesprek aangaan en wanneer ze weer verder fietsen kunnen ze ons bellen zodat ze zich veiliger voelen", vertelt woordvoerder Marloes. Ze benadrukt dat de Meefietslijn enkel een actie is en dat het geen landelijk nummer is om te bellen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Maar het is wel een tip voor iedereen die onderweg is, legt De Goorden van de Fietsersbond uit. "Laat mensen weten dat je onderweg bent en bel iemand op terwijl je fietst. Doe dat wel het liefst handsfree en met één oortje in. Op die manier kan je ook nog het omgevingsgeluid horen. Dat is wel zo veilig."
Tips fietsen in het donker:
- Fiets samen met iemand
- Zorg voor goede verlichting
- Fiets om als je de route niet prettig vindt
- Laat mensen weten dat je onderweg bent
- Bel iemand op tijdens het fietsen
Bron: Fietsersbond