Zie jij slecht in het donker? Misschien ben je nachtblind
Met het verzetten van de klok is de avondspits een stuk donkerder. Sommige autorijders zien daardoor ineens stukken minder goed. Niet alleen omdat het gewoon donker is, maar omdat ze symptomen van nachtblindheid hebben. Wat is dat eigenlijk en wat kun je er tegen doen?
Er is een verschil in echt nachtblind zijn en slechter zien in het donker, vertelt Andrea Biswane-Vergunst. Ze is optometrist en voorlichter bij het Oogfonds. "Bij nachtblindheid zie je bijna niets in het donker en is er vaak meer aan de hand."
De meeste mensen hebben symptomen van nachtblindheid, ze zien slechter of het duurt even voor hun ogen gewend zijn aan het donker. Hoeveel mensen hier precies last van hebben, is lastig te zeggen. Wel is bekend waardoor de ene autorijder slechter ziet op een donkere N-weg dan de ander
'Even naar de opticien'
Dit kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende is vrij simpel: mensen hebben een bril nodig of als ze al een bril of lenzen hebben, een andere sterkte. Overdag merken ze hier minder van, maar 's nachts wel.
"Negen van de tien keer is er niks aan de hand en moet de sterkte worden aangepast. Er lopen een hoop mensen rond met een sterkte van min een half die geen bril of lenzen hebben." Voor deze mensen is er een makkelijke oplossing: even naar de opticien.
Grote of juist kleine pupillen
Slecht zien in het donker kan ook komen door medicatiegebruik, staar of een gebrek aan vitamine-A. "Dit laatste komt weinig voor."
Een andere oorzaak is dat je kleine pupillen hebt, hierdoor komt er minder licht binnen. "Dit is vaak bij oudere mensen zo en dan speelt staar ook een rol." Het tegenovergestelde kan ook; bij mensen met grote pupillen hoor je vaak dat ze lichtverstrooiing ervaren en daardoor halo's om lichtbronnen zien. "Ook van hen is bekend dat ze soms slecht zien in het donker", zegt Biswane-Vergunst.
Voor mensen met grote pupillen kan het handig zijn om het binnenlampje van de auto aan te zetten tijdens het rijden. "Daardoor wordt de pupil iets kleiner, maar dat is niet altijd fijn voor andere weggebruikers."
Erfelijke aandoening
In een paar gevallen is nachtblindheid vervelender. Bij de oogziekte glaucoom, andere aandoeningen aan de oogzenuw, of bij een erfelijke aandoening aan je ogen, zoals retinitis pigmentosa. Die laatste vorm van nachtblindheid komt volgens het Oogfonds bij 1 op de 3500 mensen voor en hier valt helaas weinig aan te doen.
De klacht nachtblindheid heeft dus vaak een onderliggende oorzaak. Daarom is het volgens Biswane-Vergunst verstandig je ogen te laten controleren bij een opticien of optometrist. "Een optometrist kan naast het meten van de oogsterkte, ook naar de ooggezondheid kijken. Bij veel opticiens werken optometristen. Een oogmeting is hierdoor zo gedaan."