Niet weten dat je zwanger bent: 'Je hoeft het niet te voelen'

Hoe kan je nou niet merken dat je zwanger bent? Vrouwen die een kind hebben gedragen zullen zich dit misschien afvragen na het lezen van het verhaal van Tamara. Zij beviel vorige week tijdens een KLM-vlucht van een baby zonder dat ze wist dat ze zwanger was. Toch is deze vraag niet terecht want volgens deskundigen komt het regelmatig voor en is het lang niet vanzelfsprekend dat een vrouw de signalen van een zwangerschap herkent.
De vrouw die tijdens de KLM-vlucht beviel was afkomstig uit Ecuador. Tijdens de vlucht ging ze met buikkrampen naar het toilet waar ze beviel van haar zoon Maximiliano. Gelukkig was er medisch personeel aan boord om haar bij te staan.
Volgens gynaecoloog Hans Duvekot van het Erasmus MC worden er in Nederland naar schatting 60 zwangerschappen per jaar pas tijdens de bevalling ontdekt.
"Wat we weten over deze groep vrouwen is dat ze vaker dan andere vrouwen bloedingen hebben tijdens de zwangerschap. Hierdoor lijkt het alsof ze menstrueren terwijl dit niet het geval is", vertelt hij tegen Editie NL. "Daarnaast zijn deze vrouwen vaak minder misselijk. Het kan zijn dat de buik minder groot is, maar in principe zul je altijd wel iets van een buik zien. Alleen bij vrouwen die al eerder een kind hebben gekregen is de buikwand wat slapper en dat maakt dat ze al meer een 'buikje' hebben."
Placenta
Dat deze vrouwen de baby niet hebben gevoeld kan volgens hem komen doordat de placenta bijvoorbeeld voor de baby ligt. "Dat is een sponsachtig orgaan en als het kind daartegenaan schopt, dan voel je dat niet."
Daarnaast denkt hij ook dat vrouwen die ongewenst zwanger zijn een zwangerschap voor zichzelf kunnen ontkennen. "Dit kan ervoor zorgen dat vrouwen het tot aan de bevalling psychisch kunnen verdrukken. Ze weten het dan wel, maar stoppen het weg."
Volgens Annick van Brouwershaven van Fiom, expertisecentrum op het gebied van ongewenste zwangerschap, is het voor vrouwen die pas heel laat ontdekken dat ze zwanger zijn heel heftig dat niet iedereen gelooft dat ze het niet wisten en hebben ze vooral behoefte aan begrip en steun. "Het ene moment leid je je leven en het andere moment ben je in een vergevorderde zwangerschap of heb je plots een kindje in je armen. Als vervolgens mensen met ongeloof reageren en niet geloven dat je dit écht niet wist, dan is dat alles behalve behulpzaam."
Fiom sprak voor een onderzoek verschillende vrouwen die er pas met 30 weken of later achter kwamen dat ze in verwachting waren. "Dat is een moment waarop je verwacht dat er iets zichtbaar is. Maar wat overeenkwam bij de vrouwen die wij spraken, is dat de zwangerschap niet zichtbaar was en dat ze nog steeds maandelijkse bloedingen hadden."
Niet voelen
"Vrouwen die het niet geloven spreken vaak uit eigen ervaring: 'ik had zó'n toeter' of 'ik voelde me zo slecht'. Maar dat hoeft dus niet zo te zijn. Je kunt ook zwanger zijn en dit niet voelen."

Vooral het oordeel van anderen is volgens oud-verloskundige Michaela van Caspel heel zwaar voor de pas bevallen vrouwen. Zij maakte het in haar carrière zelf ook mee en schreef er een boek over. "Je hoeft echt niet aan die vrouwen te vragen of ze het niet gemerkt hebben. Want ze zijn zelf helemaal in shock, ze hebben het echt niet geweten. Bovendien hebben ze al genoeg te verwerken dus de mening van een ander kunnen ze er echt niet bij hebben."