Jeangu Macrooy neemt kritiek songfestivalnummer niet al te serieus

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPJeangu Macrooy neemt kritiek songfestivalnummer niet al te serieus
#TeamJeangu

Jeangu Macrooy (27) wordt overladen met reacties sinds hij donderdagavond zijn songfestivalnummer 'Birth of a new Age' heeft gelanceerd. Ook is het de zanger niet ontgaan dat veel mensen in de Surinaamse tekst de zin 'you are my broccoli' horen, maar daar kan hij wel om lachen vertelt hij aan het 'ANP'.

"Ik kan er ook wel om lachen, zolang het de boodschap niet ontstijgt, maar dat idee heb ik niet"

"Ik was eigenlijk wel een beetje voorbereid op de Mama Appelsap", zegt de in Suriname geboren Jeangu, doelend op het radio-item van 3FM waarvoor luisteraars liedjes insturen waarin ze Nederlandse zinnen horen. "Ik kan er ook wel om lachen, zolang het de boodschap niet ontstijgt, maar dat idee heb ik niet."

Jeangu Macrooy put kracht uit zingen in het Surinaams
Lees ook

Jeangu Macrooy put kracht uit zingen in het Surinaams

In werkelijkheid zingt de zanger in het refrein tekst die is gebaseerd op een oud Surinaams gezegde: 'Mi na afu sensi, no wan man e broko mi', wat letterlijk 'Ik ben een halve cent, je kan me niet breken', betekent. Een boodschap van eigenwaarde, veerkracht en vastberadenheid die Jeangu wil overbrengen met het nummer. "Ik ben een optimistisch persoon en het afgelopen jaar was voor iedereen heel zwaar. Maar in plaats van om je heen te kijken en alleen te zien wat er slecht is, kun je ook je eigen kracht van binnen vinden en geloven dat alles goed gaat komen. Het is mijn manier om te zeggen: onderschat me niet, ik ben niet klein te krijgen."

Een andere boodschap die de zanger in het nummer stopte is dat iedereen het moet kunnen durven zijn 'authentieke zelf' te zijn. Veel Twitteraars legden mede daardoor de link met de Black Lives Matter-beweging. "Dat is wel een van de lagen die erin zit. Maar het is een universeel verhaal van onderdrukking, in welke uiting dan ook. Het gaat om dat je voor jezelf durft op te komen en opkomt voor een gelijke behandeling; ongeacht bijvoorbeeld de kleur van je huid of genderidentiteit. Het is een ode aan iedereen."

Hoewel het liedje een duidelijke boodschap bevat, was dat niet per se de intentie toen Jeangu vorig jaar begon met schrijven. "Natuurlijk houd je er rekening mee dat straks miljoenen mensen het nummer gaan horen en dat het belangrijk is wat je maakt, maar dat is niet hoe het creatieve proces voor mij gaat. Als songwriter werk ik vanuit wat ik zelf van binnen voel, anders kun je in je tekst ook niet oprecht zijn. Ik ga mezelf niet censureren, want ik wil kunst maken die authentiek is."

De zanger heeft sinds donderdagavond nog niet de tijd gehad om alle reacties te lezen, maar zijn telefoon staat roodgloeiend. "Veel mensen die me feliciteren, familie die me appt, echt ontzettend leuk." Ook dat premier Mark Rutte het nummer 'ontzettend mooi' noemde in De Vooravond, doet Jeangu goed. "Dat vond ik echt bijzonder, dat zelfs Mark Rutte er iets over zei."

Lees meer over
Jeangu MacrooyEurovisiesongfestival