Attractiviteit: zoeken we een partner die net zo knap is als onszelf?
Je kent het wel: de eindeloze discussie of iemand knap is… of niet. Want ja, wat is nou knap? Je kan met een gerust hart iemand knap noemen, maar lelijk; dat is echt een no go. En dat is maar goed ook, want knap zijn is geen berekening. Wat je wél kunt aantonen is of iemand ‘gemiddeld knap’ is… En dat is belangrijke informatie, want uit onderzoek blijkt dat mensen die gemiddeld knap zijn het meest gewild zijn op de datingmarkt!
In de serie ‘Zo vind jij de perfecte match’ legt gedragsbioloog Patrick van Veen van ‘Married At First Sight’ uit waar je op moet letten bij het vinden van de ideale partner. Deze keer zoomt Patrick in op attractiviteit. Wanneer vinden we iemand aantrekkelijk?
Als we dromen over de ideale partner ziet deze er meestal anders uit dan de partner waar we daadwerkelijk op afstappen. Het mooie is dat ons brein ontzettend realistisch is. We zoeken van nature naar een partner die in dezelfde categorie van attractiviteit zit.
Attractiviteit
Wat houdt attractiviteit nou precies in? Attractiviteit gaat over aantrekkingskracht en hoe aantrekkelijk je iemand vindt. En met aantrekkelijk bedoelen we niet alleen ‘knap’. Denk bij attractiviteit ook aan kleding, gedrag en niet-aangeboren kenmerken. Dit zijn onder andere piercings en tatoeages.
Tijdens het matchingsproces wordt er door de experts van ‘Married At First Sight’ niet gekeken naar huidskleur. In de wetenschap is aangetoond dat bij het kijken naar attractiviteit huidskleur nauwelijks tot geen rol speelt. Wel wordt bij het matchingproces gekeken in hoeverre mensen afwijken van het gemiddelde.
Het gemiddelde
In Nederland ligt onze voorkeur voornamelijk bij het gemiddelde. Denk dan bijvoorbeeld aan de afstand tussen de ogen. Ogen die ver uit elkaar staan vinden we onaantrekkelijk, maar dat vinden we ook van ogen die dichtbij elkaar staan. De bovenlip is ook een kenmerk waar we sterk de focus op hebben. Net als bij ogen willen we niet een te lange of korte afstand tussen de neus en lip. We kijken dus voortdurend naar het gemiddelde.
Mensen die er heel uitzonderlijk uitzien vinden we meestal onaantrekkelijk of juist heel knap. Dat verschilt per persoon. Iemand met hoogblond haar wordt vaak genoemd als ideale partner, maar de gemiddelde voorkeur in Nederland gaat in de praktijk toch echt uit naar donkerblond haar. En als je naar alle haarkleuren kijkt, komt deze kleur – je verwacht het al – gemiddeld het vaakst voor.
De voorkeur ligt dus bij het gemiddelde, maar niet getreurd als je daar ver vandaan zit. De meeste modellen worden gescout op unieke kenmerken en die liggen met hun looks juist ver van het gemiddelde af. Dan ben je weliswaar wellicht iets minder gewild op de datingmarkt, maar dan staan de topfotografen wel te springen om een kiekje van jou. En dat is ook wat waard, toch?