Obese

Miljuschka over nieuw seizoen Obese: ‘Kandidaten komen weer tot bloei’

Door RTL··Aangepast:
© Nick van OrmondtMiljuschka over nieuw seizoen Obese: ‘Kandidaten komen weer tot bloei’
RTL

Voor ‘De RTL.nl hotline’ bellen we regelmatig met de gezichten van RTL én Videoland over het wel en wee in televisieland. Dit keer bellen we met Miljuschka Witzenhausen, die het nieuwe seizoen van ‘Obese’ presenteert.

Obese komt er weer aan! Vertel, wat kunnen we verwachten van dit seizoen?

“Dit seizoen zit echt in een nieuw jasje! De kandidaten van dit seizoen hebben een lager BMI dan bij de afgelopen seizoenen. Hoe hoger het BMI, hoe moeilijker het is om af te vallen en hoe meer tijd er voor het traject nodig is. We hebben acht á negen maanden de tijd met de kandidaten, dus we willen zorgen dat ze een nieuwe leefstijl creëren die ze kunnen vasthouden ná het programma. We willen ook niet dat ze zich blindstaren op hun streefgewicht. Het is de bedoeling dat ze het zelf kunnen volhouden en dat het geen eenmalige afvalrace wordt.”

 

Hoe gaat het de kandidaten af?

“De kandidaten mogen zelf hun doel stellen. Sommigen hebben hun streefgewicht bereikt en anderen niet. Maar wat we bij iedereen zien is dat ze na de finale hun nieuwe leefstijl kunnen volhouden. Ze hebben naast het verliezen van alle kilo’s ook mentaal een grote stap gemaakt, wat zichtbaar een groot verschil teweegbrengt. ‘Obese’ gaat om zoveel meer dan alleen afvallen. Er wordt gekeken naar wat er speelt in het leven van de kandidaat en hoe we daarbij kunnen helpen. Ze krijgen na het programma nog vijf jaar psychische hulp van de Nederlandse Obesitaskliniek. Uiteindelijk ligt het aannemen van hulp wel bij de kandidaten zelf; we kunnen ze moeilijk bij hun haren trekken. Maar als ze die hulp willen, is die hulp er zeker voor hen.”

 

Wat maakt het zo leuk om dit programma te presenteren?

“Ik denk dat ik als geen ander kan begrijpen dat je wordt afgerekend op je hoe je eruitziet en hoe erg je lichaamsbeeld een rol in je leven kan spelen. Op het moment dat je rijkt naar een televisieprogramma als ‘Obese’, dan zit je gewicht je echt in de weg."

"Voor mij maakt het niet uit hoeveel iemand weegt of hoe die eruitziet, in alles zit schoonheid. Het lichaam waar je naartoe wilt gaan moet echter wel bij je passen. Niet iedereen heeft hetzelfde soort lichaam en ik denk ook niet dat we allemaal hetzelfde moeten zijn. Ik denk dat, omdat ik er op deze manier over denk, ik een geschikte presentatrice ben voor dit programma.”

 

Vind jij het als kok zelf ook lastig om een gezonde leefstijl aan te houden?

“We leven in een landschap waarin het bewegen steeds minder wordt, al helemaal na corona. Er is meer eten dan ooit en het is ook snel te krijgen. Het staat overal voor je neus. En op de reclameborden zie je geen broccoli hoor, maar allemaal ongezonde verleidingen. Al zou er reclame worden gemaakt voor broccoli, dan is het nog niet zo dat je denkt: ‘pfoe, lekker!’ Je wilt dan vet, zout, zoet en koolhydraten. Dat is gewoon hoe het werkt en het is heel moeilijk om dit te negeren. Ook al praat het eten niet terug, het is er altijd voor je. Het is een soort comfort en ik herken dat natuurlijk ontzettend. Ik kan heel goed begrijpen waar de kandidaten doorheen gaan."

"Toch leef ik best gezond. Ik sport bijvoorbeeld vaak, alleen deel ik dit niet vaak met de buitenwereld. Ik heb ervaren door mijn documentaire voor ‘De Eerlijke Foto’ dat het mensen tegen het hoofd kan stoten als je jouw fitheid-proces deelt. Ze krijgen dan het gevoel dat ze dat ook moeten doen. En dat wil ik écht niet. Iedereen moet lekker zijn eigen pad volgen.”

Beau over Race om de Ringen: ‘Selly en ik zouden deze relatietest doorstaan’
Lees ook

Beau over Race om de Ringen: ‘Selly en ik zouden deze relatietest doorstaan’

Wat is jou het meeste bijgebleven van de opnames?

“Ik vond het pijnlijk om te zien hoe afkeurend sommige kandidaten naar zichzelf konden kijken. Terwijl ik vanaf het begin af aan dan al een hele mooie vrouw zag staan. Andere kandidaten droegen hun hele leven een geheim met zich mee, waardoor ze vereenzaamden en slecht voor zichzelf zorgden: ze zochten letterlijk troost in eten."

"Daarnaast is ook de schoonheid mij bijgebleven. Je ziet de kandidaten langzaam tijdens het programma met vallen en opstaan tot bloei komen, dat vind ik echt heel mooi.”

 

Waarom moet iedereen woensdagavond gaan kijken naar Obese?

“Ik denk dat iedereen het kent om op zondag te denken: ‘morgen ga ik beginnen’, vervolgens na een paar dagen taart op het werk heeft staan en alle moed verliest. Iedereen wil met kerst alles kunnen eten wat ze willen en er in de zomer fit bijlopen, maar zo werkt het niet. Het komt niet vanzelf. Je moet niet van nul naar honderd willen gaan, maar rustig aandoen. Bij ‘Obese’ zie je dat je niet de enige bent met deze struggle en dat de kandidaten echt ontwikkelen. Dat maakt ‘Obese’ zo’n interessant programma."

 

Wat kunnen we van jou nog meer verwachten dit jaar?

“Iedere dag komt er wel een recept van mij online en ook vaak een gezond recept. Ik heb in mijn leven zoveel taarten gegeten en natuurlijk vind ik het nog steeds lekker. Taarten zijn de seks onder het eten! Maar als je voor een bakprogramma twaalf taarten per dag bakt ben je wel even uitgetaart, haha. Mijn eigen magazine komt bijna uit en ook mijn podcastserie ‘Eetgeheimen’ loopt weer. ‘RTL Boulevard’ blijft natuurlijk ook. Ik ben van alles aan het doen en heb het eigenlijk heel erg naar mijn zin!"

‘Obese’ is vanaf woensdag 1 juni wekelijks om 20.30 uur te zien bij RTL 5.