Oververhitte woningmarkt

Maud en Jeroen vonden hun droomwoning met briefje in brievenbus

Door Malini Witlox··Aangepast:
© PrivéfotoMaud en Jeroen vonden hun droomwoning met briefje in brievenbus
RTL

Continu werden ze flink overboden, soms konden ze huizen niet eens bezichtigen door de grote belangstelling. Via een makelaar kwamen Maud (25) en Jeroen (27) niet aan een geschikte woning. Het stel gooide daarna bij 100 woningen briefjes in de bus. Het bleek een succes, inmiddels zijn ze druk aan het klussen in hun droomhuis.

"We hebben twintig huizen bekeken, een aantal keer hebben we ook geboden. Maar steeds werden we overboden", vertelt Maud van Gool. Ze woonde samen met Jeroen Brokke in een huurappartement in Tilburg, maar het stel wilde graag groter gaan wonen.

Liefst kopen, want ze konden zonder problemen een hypotheek krijgen vanwege hun vaste baan. "Maar we werden soms met ruim 30.000 euro overboden, als we een leuke woning gezien hadden", vertelt Brokke. "Dat terwijl we ons bod dan ook al hadden verhoogd, bij iedere bezichtiging boden we meer."

Maud en Jeroen vonden hun droomwoning door briefjes in de brievenbus te gooien.© Privéfoto
Maud en Jeroen vonden hun droomwoning door briefjes in de brievenbus te gooien.

Elke keer was het weer een teleurstelling. Brokke had een ander plan. "Als we nu bij de huizen waar we zouden willen wonen, een briefje in de bus doen", opperde hij in juni vorig jaar.

Honderd briefjes

"Ik dacht, dat werkt toch niet, maar uiteindelijk hebben we honderd briefjes bezorgd en kregen we vier reacties in twee dagen tijd", aldus Van Gool. Ze hadden hun oog laten vallen op een Tilburgse nieuwbouwwijk, met huizen uit 2015. Geschikt voor starters en - volgens de woz-waardes die ze vooraf hadden gecheckt - binnen hun budget.

Dit briefje gooiden Maud en Jeroen bij honderd geschikte huizen in de brievenbus.© Privéfoto
Dit briefje gooiden Maud en Jeroen bij honderd geschikte huizen in de brievenbus.

"Van binnen hadden we de woningen nog niet gezien. Maar we kozen alleen voor huizen met een tuin op het zuiden en westen. En we hadden eerst de buitenkant van een huis bekeken. Als het te groot leek, deden we het niet. Dan zou het wel te duur zijn, dachten we."

Drie van de vier reacties vielen vervolgens af. Een potentiële verkoper dacht goud in handen te hebben en vroeg volgens Van Gool een absurd bedrag. Twee andere huishoudens hadden wel verkoopplannen maar verwezen naar een makelaar. Bij één huis kregen ze een positieve reactie.

Gesprek

Dat was van Koen van der Krieken en Sedi van Loon, een stel dat het huis nieuw in 2015 gekocht had, maar vanwege werk een nieuwbouwhuis in Rijswijk had gekocht. "We wilden de woning eigenlijk pas in 2021 te koop zetten. We zouden de sleutel van ons nieuwe huis dan ook pas in de zomer of najaar krijgen. Maar toen we vorig jaar het briefje van Maud en Jeroen kregen, zijn we toch met hen gaan praten", vertelt Van Loon. 

Er was een klik en ook het huis beviel de twee Tilburgers. Er werd onderhandeld. "Uiteindelijk leken we er niet uit te komen. We waren net onderweg op de scooter om nieuwe briefjes bij huizen te bezorgen toen Koen belde, dat ze toch akkoord gingen met ons laatste voorstel", zegt van Gool.

Weinig keuze

Woningkopers hebben ondanks de coronacrisis steeds minder keuze uit woningen. In het tweede kwartaal van 2021 konden kopers uit 1,4 woningen kiezen, aldus cijfers van de NVM. Een jaar eerder was dat nog 2,6. 

Je woning zonder makelaar verkopen, kan aantrekkelijk zijn. Hoe vaak dat gebeurt, weet de Vereniging Eigen Huis (VEH) niet. "Maar hoe verhitter de markt, hoe minder behoefte er is aan een makelaar. Aan de andere kant: je moet er wel wat kennis en vooral ook tijd en zin in hebben om het verkoopproces helemaal zelf te regelen."

Er is een speciale informatiepagina van de VEH voor mensen die zonder makelaar willen verkopen.

Gunfactor

Als de verkopers het huis via een makelaar verkocht hadden, was het stel kansloos geweest, zo weet Van Gool zeker. "Dan waren we ongetwijfeld overboden." De kopers lijken hiermee gelukkiger dan de verkopers die meer voor hun woning hadden kunnen vangen.

"Achteraf wel", zegt Van Loon. "Maar we wisten niet dat de huizenprijs verder zou stijgen. Door de coronacrisis verwachtten we dat die zou dalen. Wat zekerheid leek ons ook wel fijn, gezien de aankoop van het nieuwbouwhuis in Rijswijk. En we gunden het ze, we vonden het mooi als we eruit konden komen."

Het verhaal van de kopers sprak hun aan. "Zes jaar eerder zaten Koen en ik in een vergelijkbare fase, toen kochten wij ons eerste huis. We wilden ook dat het naar starters zou gaan en niet naar een belegger. En het scheelde ons makelaarskosten", legt zij uit. 

Koopcontract

De twee stellen stelden zelf een koopcontract op. "Een concept daarvan staat op de site van de Vereniging Eigen Huis", zegt Van Gool. Het was wel iets complexer omdat er sprake was van mandeligheid rondom een parkeerplaats. De eigenaren van de woningen in de straat in Tilburg waren gezamenlijk eigenaar van die grond. "Ik heb bij twee mensen in de straat nagevraagd hoe dat in hun koopcontract stond", aldus Van Loon. 

Op verzoek van de kopers werd op hun kosten toch een makelaar ingeschakeld die het verkoopcontract nog even bekeek en ook de taxatie en notaris regelde. "We voelden ons daar toch wat zekerder bij", zegt Van Gool. 

Begin augustus was de sleuteloverdracht. Beide stellen zijn blij met de deal. Van Loon: "We hebben er achteraf gezien minder voor gekregen, maar we hebben het huis nog steeds met een mooie winst kunnen verkopen. En we zijn blij dat het huis weer in handen is van starters."

Makelaar nog nodig op oververhitte woningmarkt?

Een woning die vandaag te koop komt te staan, is soms de volgende dag al verkocht. Is een makelaar, die commissie vraagt voor zijn werk, dan nog nodig? Er zijn in ieder geval geen cijfers waaruit blijkt dat mensen woningen vaker onderhands verkopen, aldus de NVM.

"Ons marktaandeel is stabiel; daar zien we geen signalen. Bovendien doet een makelaar meer dan bezichtigingen. Onze leden houden zich ook bezig met de aankoop van woningen en taxaties."

Het is lastig in te schatten hoe de krapte in de woningmarkt gaat doorwerken in de toekomst, aldus de NVM. "Tijdens de vorige crisis was de verwachting dat het aantal makelaars zou teruglopen. Dit heeft zich destijds echter niet voorgedaan. Daarom willen we nu ook niet speculeren over de toekomst."

Lees meer over
NVMVereniging Eigen HuisFundaHuurwoningWoningmarktWoningnoodHypotheekTilburg